- Home
- Externe
- (30.06.2020, 17:12)
- Mihai Draghici
Oficiali de la Casa Albă ştiau de mai mult de un an de recompensele ruse din Afganistan
- Oficiali din cadrul Preşedinţiei SUA aveau cunoştinţă de la începutul anului 2019 despre datele clasificate privind oferirea de către Rusia a unor recompense insurgenţilor talibani
- Surse AP: Informaţiile clasificate au fost incluse în cel puţin un raport destinat preşedintelui Donald Trump
- Nancy Pelosi a cerut agenţiilor secrete din SUA să ofere Congresului rapoartele despre presupusele recompense oferite de Rusia insurgenţilor talibani afgani
Urmărește
1172 afișări
AP: Oficiali de la Casa Albă ştiau de mai mult de un an de recompensele ruse din Afganistan
Oficiali de rang înalt din cadrul Preşedinţiei SUA aveau cunoştinţă de la începutul anului 2019 despre datele clasificate privind oferirea de către Rusia a unor recompense insurgenţilor talibani, afirmă surse citate de agenţia Associated Press.
Informaţiile clasificate au fost incluse în cel puţin un raport destinat preşedintelui Donald Trump. Consilierul prezidenţial pentru Siguranţă Naţională din acea perioadă, John Bolton, le-a spus colegilor că l-a înştiinţat pe Donald Trump în martie 2019 despre această situaţie.
Casa Albă nu a avut nicio reacţie la noile dezvăluiri, dar a anunţat acum câteva zile că preşedintele Donald Trump nu a fost informat deoarece informaţiile nu erau verificate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, a cerut luni Comunităţii agenţiilor de informaţii din SUA să ofere Congresului rapoartele despre presupusele recompense oferite de Rusia insurgenţilor talibani afgani, exprimând preocupare privind dezminţirile preşedintelui Donald Trump. Nancy Pelosi, unul dintre liderii Partidului Democrat, le-a trimis o scrisoare directorului Comunităţii agenţiilor secrete americane, John Ratcliffe, şi directorului Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), Gina Haspel, conform site-ului de ştiri Axios.com.
"Preşedintele a negat că a fost informat, dar Administraţia SUA nu a negat existenţa informaţiilor. Întrebările care apar sunt: a fost informat preşedintele şi, dacă nu, de ce nu şi de ce nu a fost informat Congresul. Congresul trebuie să aibă cunoştinţă despre această ameninţare semnificativă asupra trupelor americane şi trupelor aliaţilor noştri şi ce opţiuni sunt disponibile pentru tragerea Rusiei la răspundere. Tăcerea deranjantă a Administraţiei şi lipsa de acţiuni periclitează vieţile trupelor noastre şi ale militarilor din ţări partenere. Refuzul preşedintelui de a lua atitudine contra Rusiei periclitează, de asemenea, vieţi în regiune, în contextul în care Guvernul afgan şi Statele Unite sunt implicaţi în negocieri de pace esenţiale cu talibanii", afirmă Nancy Pelosi.
Preşedintele Donald Trump a negat că ar fi fost informat despre riscurile la adresa militarilor americani din Afganistan. "Nu m-a informat nimeni pe mine, pe vicepreşedintele Mike Pence sau pe şeful Statului Major, Mark Meadows, despre aşa-numitele atacuri ale ruşilor asupra trupelor noastre din Afganistan, despre care au relatat sursele anonime ale cotidianului de Ştiri False New York Times", a declarat Donald Trump, subliniind că "nu a avut nimeni o atitudine mai dură faţă de Rusia decât Administraţia Trump".
O unitate a agenţiilor de informaţii militare din Rusia le-a oferit în secret recompense insurgenţilor talibani pentru a omorî trupe ale coaliţiei internaţionale din Afganistan, inclusiv militari americani, au afirmat oficiali citaţi de cotidianul The New York Times. Administraţia SUA a concluzionat în urmă cu câteva luni că o unitate a serviciilor ruse de informaţii militare, implicată în tentative de asasinat şi alte operaţiuni secrete în Europa în scopul destabilizării Occidentului şi atacării persoanelor acuzate de trădare, a oferit în secret, anul trecut, recompense pentru atacuri care au avut succes. Militanţi islamişti ori elemente infracţionale asociate cu aceştia par să fi colectat bani oferiţi prin astfel de recompense, au declarat oficialii citaţi de NYT. Douăzeci de americani au fost ucişi în confruntările din Afganistan în 2019, dar nu este clar asupra căror crime există suspiciuni privind oferirea de recompense.
Datele raportului elaborat de serviciile secrete americane i-au fost prezentate preşedintelui Donald Trump, iar Consiliul pentru Securitate Naţională de la Casa Albă a discutat despre această problemă la sfârşitul lunii martie. Oficialii de la Washington au elaborat o serie de potenţiale măsuri, începând cu formularea unei note de reclamaţie la Moscova şi a unei solicitări de oprire a acestor practici, dar şi posibilitatea intensificării sancţiunilor şi aplicării altor posibile măsuri de ripostă, dar Casa Albă trebuie să autorizeze acţiunile, au declarat oficialii citaţi.
O operaţiune de stimulare a uciderii militarilor americani ori a altor militari NATO ar fi o escaladare semnificativă şi provocatoare a ceea ce oficiali americani şi afgani au numit susţinerea Rusiei acordată insurgenţilor talibani, fiind prima dată când s-ar afla că o unitate rusă de spionaj a orchestrat atacuri asupra trupelor occidentale.
Orice colaborare cu talibanii care ar conduce la moartea trupelor americane ar reprezenta şi o escaladare uriaşă a aşa-numitului război hibrid împotriva Statelor Unite, o strategie pentru destabilizarea adversarilor printr-o combinaţie de tactici precum atacuri cibernetice, difuzarea de ştiri false şi operaţiuni militare sub acoperire care pot fi negate.
Preşedinţiei Rusiei nu i-au fost comunicate astfel de acuzaţii, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin. "Dacă vor fi formulate astfel de acuzaţii, vom răspunde", a declarat Peskov.
Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al Mişcării talibanilor afgani, a negat că insurgenţii ar avea "vreo relaţie cu agenţii de informaţii", catalogând acuzaţiile drept o tentativă de denigrare. "Astfel de aranjamente cu vreo agenţie secretă rusă sunt lipsite de fundament - asasinările noastre punctuale aveau loc cu mulţi ani înainte, cu propriile noastre resurse. Situaţia s-a schimbat după acordul nostru cu americanii, vieţile lor sunt în siguranţă şi nu îi atacăm", a declarat Zabihullah Mujahid.
Reprezentanţii Consiliului prezidenţial pentru Securitate Naţională, ai Pentagonului, Departamentului de Stat şi Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) au refuzat să facă vreun comentariu pe această temă.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe