- Home
- Externe
- TOKYO, (02.09.2013, 18:40)
- Anna Primac
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Apa radioactivă de la Fukushima ar putea fi deversată în mare după decontaminare
Apa acumulată la centrala accidentată Fukushima ar putea fi deversată în mare, după ce este decontaminată, a anunţat luni preşedintele Autorităţii de reglementare nucleară.
Urmărește
135 afișări
Apa radioactivă de la Fukushima ar putea fi deversată în mare după decontaminare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Am putea lua în considerare deversarea apei în ocean, cu condiţia ca nivelul contaminării radioactive să rămână sub limita legală", a declarat Shunichi Tanaka, într-o conferinţă de presă.
"Insist asupra faptului că acest lucru se referă numai la apa slab radioactivă, care va fi asanată", a adăugat şeful acestei instanţe independente, aflat în funcţie din septembrie 2012.
"La un moment dat va fi inevitabil să deversăm această apă într-un loc, în ocean sau în altă parte", a afirmat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"Pragul de contaminare aplicat va fi cel permis la nivel internaţional pentru apele eliminate de instalaţiile nucleare care funcţionează normal. Nu intenţionăm să cerem de o derogare pentru a ocoli limitele admisibile", a promis Tanaka.
"Vor fi necesare explicaţii pentru a obţine înţelegere din partea comunităţii internaţionale", a adăugat el.
"Dacă vom decide să deversăm apa în mare, vom depune toate eforturile să coborâm cât mai mult posibil nivelul sub limita admisibilă, folosind dispozitivul de decontaminare numit ALPS", a precizat Tanaka.
În prezent, ALPS (proiectat de către grupul nipon Toshiba) este în pană de câteva luni. În plus, deşi acest echipament complex poate filtra 60 de produse radioactive, el nu permite eliminarea tritiului.
"Va fi nevoie de alte mijloace suplimentare", a recunoscut Tanaka.
El a insistat asupra importanţei înţelegerii datelor comunicate.
"Între 20 şi 30.000 de miliarde de becquereli de tritiu au fost dispersaţi în mediul înconjurător, în mai mult de doi ani, dar am făcut calcule, iar acest nivel reprezintă doar 35 de grame de tritiu", a subliniat Tanaka, asigurând că nu intenţionează să subestimeze situaţia, ci să gândească într-un mod ştiinţific asupra evenimentelor, pe care el însuşi le califică drept "grave".
Tokyo Electric Power (TEPCO), operatorul centralei Fukushima, avariată în urma unui tsunami, pe 11 martie 2011, trebuie să facă faţă celor aproximativ 400.000 de tone de apă poluată, aflată în subsol sau stocată în peste o mie de rezervoare speciale, un volum care zilnic creşte cu 400 de tone de apă, chiar dacă o parte din aceasta este deversată în mare, în lipsa unor mijloace de a o bloca pentru moment.
Dintr-un rezervor s-au scurs recent 300 de tone de lichid foarte radioactiv, o parte din acesta deversându-se în ocean, De asemenea, au fost depistate mai multe puncte de contaminare a solului, fapt ce amplifică dificultăţile cu care se confruntă TEPCO, alături de autorităţi şi Guvern.
"O echipă de lucru a fost trimisă la faţa locului pentru a analiza exact ce măsuri pot fi luate, iar noi vom începe controlul regulat al efectelor pe care apa contaminată le are asupra mediului", a explicat luni Tanaka.
"Vrem să putem oferi rapid informaţii concrete şi exacte", a asigurat el.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Niveluri EXTREM DE MARI de radioactivitate, lângă patru rezervoare de apă contaminată la Fukushima
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe