- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Apărarea frontierelor externe ale UE cu poliţişti din toate statele, discutată de Rus cu francezii
Posibilitatea creării unor structuri comune formate din specialişti pe probleme de frontieră din statele membre ale UE a fost luată în discuţie, luni, în Bucureşti, la întâlnirea ministrului de Interne, Ioan Rus, cu o delegaţie de oficiali francezi.
Apărarea frontierelor externe ale UE cu poliţişti din toate statele, discutată de Rus cu francezii (Imagine: Arhiva Mediaffax Foto/AFP)
Potrivit unui comunicat al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), remis luni MEDIAFAX, aceste structuri comune ar putea funcţiona în punctele de trecere a frontierelor externe ale UE.
Măsura a fost discutată la întâlnirea lui Rus cu membrii delegaţiei franceze deoarece "este de natură să elimine eventualele suspiciuni de corupţie din partea oricărui stat membru al UE", se precizează în comunicat.
Totodată, potrivit MAI, crearea unor asemenea structuri ar permite o mai mare competitivitate şi responsabilizare în materie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
FOCUS Tradiţii şi obiceiuri de Bobotează: Fetele pun busuioc sub pernă, bărbaţii scot crucea din apă
-
Ziarul Financiar: 2025 din perspectiva liderilor europeni
-
Ilie Bolojan: Crin Antonescu nu a făcut un pas în spate, a ridicat probleme corecte privind candidatura sa
"În ceea ce priveşte aderarea României la Spaţiul Schengen, ministrul Ioan Rus a menţionat că partea română a implementat toate proiectele pentru securizarea frontierei externe, România îndeplinind, în acest moment, toate criteriile tehnice pentru aderarea la Spaţiul Schengen", se arată în comunicatul MAI.
De asemenea, ministrul de Interne a mai discutat cu membrii delegaţiei franceze şi despre reinserţia socială a romilor.
"Referitor la reinserţia socială a romilor, ministrul de Interne a precizat că Guvernul României a adoptat Strategia Naţională privind incluziunea cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor în perioada 2012-2020, document ce conţine măsuri care vizează domeniile educaţiei, sănătăţii, ocuparea forţei de muncă şi locuire", mai arată MAI.
Delegaţia franceză - condusă de preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului Francez, Simon Sutour - se află în vizită în România în perioada 13-17 mai, la invitaţia preşedintelui Senatului României.
La întâlnirea de la sediul MAI au mai participat ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin, ataşatul de securitate internă în cadrul misiunii diplomatice a Republicii Franceze în România, colonelul Frédéric Bayard, şi consilierul Marion Flavier.
Din partea Ministerului de Interne, a fost prezent şi şefulul Departamentului Schengen, Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale, chestorul şef de poliţie Marian Tutilescu.
Ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat în 13 mai, la Alba Iulia, că România şi-a îndeplinit obligaţii "din punct de vedere tehnic" pentru aderarea la Spaţiul Schengen, iar faptul că ţara nu face parte "din club" duce la pierderi economice şi sociale.
Rus a spus că România şi-a îndeplinit obligaţii "din punct de vedere tehnic" pentru aderarea la Schengen, însă ţara trebuie să ducă "o bătălie mare pe obiectivul zero, de prioritate extremă în politica externă”.
"Este un an special pentru că ducem o bătălie mare pe obiectivul zero, să-i spunem, de prioritate extremă în politica externă a României, şi anume aderarea la Schengen (…) Această inexistenţă a noastră în acest club duce la pierderi, şi economice şi sociale şi în ceea ce priveşte mobilitatea forţei de muncă şi în ceea ce priveşte evoluţia, de fapt, a mai multor categorii socio-profesionale din România care, în situaţia în care ar fi acolo, ar avea alte posibilităţi de exprimare în mai multe variante existenţiale", a afirmat Rus.
Ministrul de Interne a adăugat că în perioada următoare va avea întâlniri cu ambasadori şi miniştri de interne ai unor ţări din Uniunea Europeană pentru a discuta despre aderarea României la Schengen.
Liderii statelor UE au hotărât, la 1 martie, să amâne până în septembrie decizia cu privire la o eventuală intrare în spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, potrivit un proiect de declaraţie finală pentru summitul UE de la Bruxelles, obţinut de AFP.
Din cauza opoziţiei Olandei, o aderare nu poate fi considerată acum şi s-a hotărât ca o decizie cu privire la acest subiect să fie luată "în septembrie 2012", se arăta în document.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO