Apărarea, securitatea energetică şi alimentară, priorităţile preşedinţiei poloneze a UE
„Conflictul libian dovedeşte, încă o dată, că Europa are tot mai multă nevoie de reflecţie şi acţiune comună în domeniul militar”, a declarat Tusk în faţa presei.
Polonia îşi propune să promoveze, în cele şase luni de mandat, o agricultură europeană mai performantă şi o mai bună cooperare în domeniul energiei, a declarat Tusk, la încheierea unei reuniuni a Guvernului său, care a doptat aceste priorităţi.
Preşedinţia poloneză va acorda, totodată, atenţie politicii europene de coeziune şi planurilor de extindere a Uniunii, cu încheierea lucrărilor asupra Tratatului de Aderare al Croaţiei.
„În mai multe capitale europene, atmosfera nu este în mod special entuziastă cu privire la extinderea Uniunii, dar preşedinţia poloneză va avea ca scop să ducă la bun sfârşit Tratatul de Aderare” a Croaţiei, a declarat Tusk.
Continuarea deschiderii Uniunii către ţări ca Ucraina, Serbia, Muntenegru sau Republica Moldova figurează, de asemenea, între priorităţile preşedinţiei poloneze.
Cu 38 de milioane de locuitori, Polonia este cea mai mare dintre ţările din fostul bloc comunist, care a aderat la Uniune în 2004, la 15 ani de la căderea Zidului Berlinului.
Polonia va prelua preşedinţia, la 1 iulie, de la Ugaria, şi va fi cea de a patra ţară fostă comunistă care va asigura preşedinţia semestrială a Uniunii, după Cehia, în 2009, şi Slovenia, în 2008.