- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aproape jumătate dintre cetăţenii moldoveni regretă destrămarea URSS
Circa 48,6 la sută dintre cetăţenii Republicii Moldova regretă dezmembrarea Uniunii Sovietice, faţă de 32,4 la sută care nu regretă acest lucru, în timp ce 40 la sută ar susţine reconstituirea URSS, potrivit Barometrului de Opinie Publică, relatează Jurnal de Chişinău.
Aproape jumătate dintre cetăţenii moldoveni regretă destrămarea URSS
Astfel, 40,3 la sută din populaţie ar dori reconstituirea Uniunii Sovietice, iar 32,2 la sută din populaţie nu doreşte acest lucru. Întrebaţi dacă duminica viitoare ar fi referendum privind revenirea Republicii Moldova în URSS, 43,7 la sută s-ar pronunţa pentru, iar 29,9 la sută împotrivă.
Potrivit portalului Moldova Azi, dacă s-ar organiza alegeri legislative, numai patru partide ar intra în Parlament, Partidul Comuniştilor fiind creditat cu 38,9 la sută, Partidul Democrat cu 21,2 la sută, Partidul Liberal Democrat cu 19,2 la sută şi Partidul Liberal cu 12,3 la sută. Partidul Social Democrat ar acumula 2,7 la sută, iar Alianţa Moldova Noastră 1,8 la sută.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moldova își crește bugetul pentru apărare. Parlamentul a aprobat o nouă strategie pe 10 ani
-
Prognoza pentru următoarele 4 săptămâni: temperaturi de „gerul Bobotezei” la început de an
-
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
-
451 de persoane au traversat ilegal Canalul Mânecii în prima zi de Crăciun
Dizolvarea Parlamentului este considerată benefică de doar 17 la sută dintre respondenţi, în timp de 21 la sută au declarat că nu ştiu dacă dizolvarea Parlamentului şi anunţarea alegerilor anticipate este benefică. În acelaşi timp, 29,4 la sută consideră că dizolvarea Parlamentului şi anunţarea alegerilor anticipate nu este benefică, dar trebuie respectată legislaţia în vigoare, iar 32,6 la sută apreciază că trebuie modificată Constituţia.
În cazul unui referendum privind modificarea Constituţiei, 69,6 la sută ar dori ca preşedintele ţării să fie ales prin vot direct, iar 14,6 la sută pentru ca şeful statului să fie desemnat de Parlament.
Potrivit Jurnal de Chişinău, 31,4 la sută consideră că vina pentru organizarea de alegeri anticipate revine Partidului Comuniştilor, faţă de 22,9 la sută care o atribuie Alianţei pentru Integrare Europeană şi 4,2 la sută cred că vina o poartă forţe din exterior.
Barometrul arată că de cea mai mare încredere se bucură Marian Lupu cu 51 la sută, urmat de Vlad Filat cu 45 la sută şi Vladimir Voronin cu 39 la sută, Dorin Chirtoacă cu 33 la sută şi Zinaida Greceanîi cu 31 la sută.
Dintre formaţiunile politice, Partidul Democrat se bucură de cea mai mare încredere a populaţiei (40 la sută), urmat de Partidul Liberal Democrat şi Partidul Comuniştilor cu câte 39 la sută.
De asemenea, 54,6 la sută consideră că ţara merge într-o directie greşită, faţă de 29,1 la sută care apreciază că direcţia este una bună. Lucrurile care îi îngrijorează cel mai mult pe moldoveni sunt sărăcia (pentru 24,3 la sută din respondenţi), preţurile (14,5 la sută), şomajul (14,9 la sută) şi viitorul copiilor (16,6 la sută).
Barometrul Opiniei Publice a fost realizat în perioada 16-30 noiembrie, doar pe malul drept al Nistrului, pe un eşantion de 1.118 persoane, cu o marjă de eroare de plus/minus 3 la sută.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO