Aproape jumătate dintre tinerii din SUA ar prefera să trăiască într-un stat socialist - studiu

Patruzeci şi patru la sută dintre tinerii din Statele Unite ale Americii ar prefera să trăiască într-un stat cu sistem socialist, iar 7% vor un regim comunist, doar 42% preferând organizarea politică şi economică de tip capitalist, relevă un studiu realizat recent.

Urmărește
6266 afișări
Imaginea articolului Aproape jumătate dintre tinerii din SUA ar prefera să trăiască într-un stat socialist - studiu

Aproape jumătate dintre tinerii din SUA ar prefera să trăiască într-un stat socialist - studiu

Potrivit studiului, efectuat de Institutul de sondare a opiniilor YouGov şi de Fundaţia memorială a victimelor comunismului, cu sediul în Washington, D.C., 44% dintre tinerii americani cu vârste de până în 35 de ani ar prefera un sistem socialist, 42% unul capitalist, 7% ar vrea un sistem comunist, iar alţi 7% unul fascist.

Comparativ, la nivelul populaţiei totale din SUA, 59% dintre cetăţeni preferă un sistem capitalist, 34% ar vrea unul socialist, 4% ar vrea un sistem fascist, iar 3% unul comunist, conform sondajului realizat în intervalul 28 septembrie - 5 octombrie pe un eşantion reprezentativ de 2.300 de persoane cu vârste de peste 16 ani.

"O posibilă explicaţie a rezultatului este că 53% dintre tinerii americani cred că economia Statelor Unite funcţionează în detrimentul lor", explică autorii studiului, precizând că, în acest context, aproape jumătate dintre tinerii americani consideră că un sistem socialist le-ar conferi cel mai mare grad de securitate socială.

"Tinerii de la începutul mileniului al III-lea reprezintă acum cea mai extinsă generaţie din SUA şi observăm unele tendinţe îngrijorătoare", a declarat, pentru postul Fox News, Marion Smith, directorul executiv al Fundaţiei memoriale a victimelor comunismului.

"Tinerii par să se îndepărteze din ce în ce mai mult de capitalism, orientându-se spre socialism şi chiar spre comunism, pe care le consideră variante alternative viabile", subliniază specialistul.

La nivelul populaţiei generale, rugaţi să spună pe cine consideră "eroi" din punct de vedere personal, ai naţiunii americane sau ai ţărilor din care provin, 60% dintre respondenţi l-au menţionat pe fostul preşedinte SUA Ronald Reagan, 40% pe senatorul american independent Bernie Sanders, 39% pe fostul preşedinte republican George W. Bush, 38% pe actualul premier al Canadei, Justin Trudeau, 37% pe cancelarul german Angela Merkel şi 31% pe actualul preşedinte al SUA, Donald Trump.

Hillary Clinton, fost secretar de Stat şi candidat democrat la preşedinţia SUA, este considerată erou de 30% dintre americani, în timp ce 26% l-au menţionat pe fostul lider revoluţionar marxist argentinian Ernesto Che Guevara, 25% pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, 18% pe teoreticianul socialist german Karl Marx, 17% pe ideologul comunist rus Vladimir Ilici Lenin, 16% pe fostul lider revoluţionar comunist chinez Mao Zedong, 13% pe fostul lider comunist sovietic Iosif Stalin, 13% pe Kim Jong-Un, preşedintele autoritarist al Coreei de Nord, şi 12% pe Nicolas Maduro, preşedintele socialist al Venezuelei.

În rândul tinerilor americani, popularitatea liderilor comunişti a scăzut uşor comparativ cu anul 2016. Che Guevara este simpatizat de 31% dintre tinerii americani (faţă de 37% în 2016), Karl Marx de 32% (faţă de 34% în 2016), Vladimir Ilici Lenin are o popularitate de 23% (faţă de 25% în 2016), iar Iosif Stalin de 6% (faţă de 12% în 2016).

Şaptezeci la sută dintre americani subestimează numărul victimelor regimurilor represive comuniste şi nu cunosc exact diferenţa dintre doctrina comunistă şi cea socialistă.

"Această situaţie preocupantă evidenţiază analfabetismul răspândit în societatea americană privind socialismul şi eşecul sistemului educaţional din SUA de a-i învăţa pe elevi şi studenţi despre actele de genocid, despre distrugerile şi suferinţa provocate de comunism de la Revoluţia Bolşevică produsă acum 100 de ani", explică Marion Smith, directorul executiv al Fundaţiei memoriale a victimelor comunismului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici