Prima pagină » Știri externe » Premierul Erdogan cere Germaniei o mai mare susţinere pentru aderarea Turciei la UE

Premierul Erdogan cere Germaniei o mai mare susţinere pentru aderarea Turciei la UE

Premierul turc Recep Tayyp Erdogan a pledat marţi, la Berlin, pentru o susţinere mai importantă din partea Germaniei în procesul de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, dând asigurări că UE va avea din aceasta şi avantaje.
Premierul Erdogan cere Germaniei o mai mare susţinere pentru aderarea Turciei la UE

Aşteptăm ca Germania să ne susţină pe calea care duce spre Uniunea Europeană şi în procesul de aderare. Dorim ca Germania să se angajeze mai puternic decât până acum„, a declarat Erdogan, într-o conferinţă la Societatea germană pentru politică externă (DGAP).

Apelul premierului turc intervine în condiţiile în care conservatorii din coaliţia CDU-CSU condusă de cancelarul Angela Merkel sunt reticenţi la ideea ca Turcia să devină membru cu drepturi depline al UE, susţinând ”un parteneriat privilegiat” cu Ankara.

În schimb, partenerii lor în noul Guvern de la Berlin – social-democraţii (SPD), sunt mai deschişi faţă de statutul de membru cu drepturi depline al Turciei, rămânând însă foarte fermi în ce priveşte respectarea criteriilor europene.

Desigur, Turcia are datoria, în cadrul procesului de aderare, de a-şi continua reformele”, a admis Erdogan, care a reamintit că rolul deosebit al Germaniei este legat de puternica populaţie de origine turcă care trăieşte pe teritoriul ei. ”Odată cu cea de-a doua generaţie, cea de-a treia generaţie, cea de-a patra generaţie, cetăţenii de origine turcă au devenit o componentă importantă a societăţii germane. Este o ocazie de care trebuie să profităm’‘, a declarat Erdogan, subliniind că în Germania trăieşte cea mai numeroasă populaţie de origine turcă, trei milioane de persoane.

În aceeaşi conferinţă, Erdogan a vorbit despre rolul pe care Turcia l-ar putea avea în prevenirea sau rezolvarea unor conflicte regionale. ”Intrarea Turciei în UE ar aduce o contribuţie considerabilă la pacea regională şi mondială. Relaţiile istorice şi culturale ale Turciei în Africa de Nord, de exemplu, reprezintă o ocazie pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu”, a afirmat premierul turc.

El a făcut, de asemenea, referire la rolul pe care Ankara l-ar putea juca în Balcani sau pe lângă ţările musulmane din Africa de Vest