Aprovizionarea trupelor NATO din Afganistan ar putea fi făcută prin Rusia
Putin, care va preda puterea succesorului său la 7 mai, după opt ani la guvernare, va sosi la Bucureşti joi pentru a participa la unele evenimente din cadrul summit-ului NATO, iar vineri va lua parte la reuniunea Consliului NATO- Rusia.
"Ne aşteptăm la unele rezultate interesante privind obiectivele tranzitului către misiunea din Afganistan", a precizat Dmitri Peskov într-o conferinţă de presă.
"În general, vorbim despre tranzitul non-militar al bunurilor necesare pentru operaţiunile din Afganistan", a adăugat acesta. "Detalii vor fi disponibile după întâlnirea Consililui", a precizat el.
Oferta rusă, care va scurta unele rute de transport pentru cei 43.000 de militari NATO, survine la un summit în cadrul căruia Rusia va încerca să convingă Alianţa să nu accepte Ucraina şi Georgia.
Rusia consideră Planul de Acţiune pentru Aderare (MAP) pentru statele vecine drept o acţiune neprietenoasă care va aduce NATO periculos de aproape de graniţele sale.
Peskov a arătat că orice decizie a summit-ului NATO privind MAP nu va afecta oferta de tranzit către Afganistan, dar a precizat că pe termen lung aceasta va afecta relaţiile bilaterale.
"Cooperarea pe tema Afganistanului este o altă dimensiune", a declarat el. "Dar politica de extindere a NATO afectează activităţile viitoare ale Consiliului (Rusia-NATO)", a adăugat el.
"Activitatea acestuia este bazată pe încredere mutuală, reciprocitate… Iar dacă lipseşte o dimensiune întregul sistem va fi afectat". a subliniat el.
Observaţiile lui Peskov par mai coniliante decâte retorica anterioară a Kremlinului cu privire la planurile de extindere ale NATO. Putin declarase în februarie că dacă Ucraina se alătură NATO şi acceptă baze militare străine, Moscova şi-ar putea îndrepta din nou rachetele împotriva acestei ţări.
Un alt semn privind poziţia mai conciliantă este declaraţia lui Peskov cum că Rusia nu va recunoaşte provinciile separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud. "Potrivit Constituţiei, polica externă este determinată de preşedinte. Iar preşedintele Putin a declarat în mod repetat că Rusia este pentru integritatea teritorială a Georgiei", a precizat Peskov.