- Home
- Externe
- TOKYO, (17.09.2013, 12:30)
- Anna Primac
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aproximativ 1.100 de tone de apă "slab" contaminată de la Fukushima, deversate în mare
Aproximativ 1.100 de tone de apă de ploaie "slab" contaminată au fost deversate în mod deliberat în mare, a anunţat marţi compania Tokyo Electric Power (TEPCO), operatorul centralei avariate de la Fukushima.
Urmărește
107 afișări
Aproximativ 1.100 de tone de apă "slab" contaminată de la Fukushima, deversate în mare (Mediafax Foto/AFP)
"Am lăsat să se scurgă în ocean numai apa pe care am considerat-o slab radioactivă", a declarat într-o conferinţă de presă principalul purtător de cuvânt al TEPCO, Masayuki Ono.
Precipitaţii puternice, care au căzut duminică şi luni, au antrenat "o creştere rapidă a nivelului apei" în diferite zone ale complexului atomic, în care sunt instalate rezervoare de stocare a lichidului puternic radioactiv.
Aceste zone sunt înconjurate cu un parapet scund. Pentru ca această apă să nu rămână mult timp în contact cu rezervoarele şi solul potenţial contaminate, TEPCO a anunţat că a decis, după ce a măsurat nivelul radiaţiilor acestei ape, să o evacueze în parte, acolo unde nivelul de stronţiu 90 nu depăşeşte 30 de becquereli pe litru. Astfel, vanele au fost deschise, iar apa s-a scurs în Pacific, aflat în apropiere.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Liderul suprem al Iranului spune că inamicii vor primi un „răspuns zdrobitor”
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
Acolo unde nivelul de stronţiu 90 şi al altor elemente cu radiaţie beta depăşeşte 30 de becquereli pe litru, apa acumulată a fost parţial pompată şi turnată în rezervoare.
Cu toate acestea, compania a fost criticată în presa japoneză pentru că a luat decizia de a evacua apa în mare, fără a măsura nivelul altor elemente radioactive, şi anume al celor care emit raze gama, ca cesiu 134 şi 137.
"Nu am considerat necesar să măsurăm nivelul de cesiu radioactiv, deoarece apa stocată în rezervoarele în care s-a acumulat apa de ploaie este în mare parte fără cesiu", a asigurat Tepco, care a recunoscut că a ales mijlocul de acţiune cel mai rapid.
Peste 1.000 de rezervoare instalate în diferite locuri ale centralei stochează sute de mii de tone de apă, iar subsolurile cladirilor sunt inundate, o parte din apă scurgându-se în mare, într-o cantitate de 300 de tone pe zi.
Compania, care luptă cu această cantitate uriaşă de apă, a introdus noi patrule de supraveghere, după ce a observat, în urmă cu câteva săptămâni, că dintr-un rezervor de 1.000 de tone s-a scurs o treime din apa pe care o conţinea.
Alte rezervoare puteau avea şi ele scurgeri de apă, cum indică niveluri înalte de radioactivitate detectate luni în apa de ploaie, în mai multe locuri.
"Dorinţa noastră este să ameliorăm mijloacele implementate de către patrulele de supraveghere", a asigurat Ono.
De asemenea, el a anunţat că, pentru moment, în afară de acumularea apei de ploaie, în regiune nu s-a constatat alt efect semnificativ al taifunului Man-yi, care a traversat Japonia de la sud-vest la nord-est.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Prințul Andrew se confruntă cu dificultăți financiare după ce Regele Charles i-a anulat alocația regală
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: "Alertă specială" în Japonia. Centrala Fukushima, ameninţată de un taifun violent - FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Uraganele reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea publică. Care sunt bolile mortale nou apărute
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:15
Tomac: Votul va decide dacă R. Moldova face un salt uriaş înainte sau un pas la fel de mare înapoi
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian