Aproximativ 15.000 de persoane au manifestat la Dresda contra "solicitanţilor de azil criminali"

Aproximativ 15.000 de persoane au defilat luni seara la Dresda, în estul Germaniei, fără incidente, denunţând "islamizarea" Occidentului şi "solicitanţi de azil criminali".

Urmărește
261 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 15.000 de persoane au manifestat la Dresda contra "solicitanţilor de azil criminali"

Aproximativ 15.000 de persoane au manifestat la Dresda contra "solicitanţilor de azil criminali" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vrem ca ţara noastră să-şi apere valorile. Asta înseamnă că suntem nazişti?", a declarat Michael, un participant la miting.

Numărul celor care au răspuns apelului grupării "Europeni patroţi împotriva islamizării ţării" (Pegida) este cu mult mai mare decât lunea trecută, când s-au mobilizat 10.000 de persoane.

Aproximativ 6.000 de contramanifestanţi au ieşit, de asemenea, în stradă, potrivit poliţiei, arborând banderole cu mesaje ca "Dresda fără nazişti" sau "Dresda pentru toţi". Lunea trecută la contramanifestaţie au participat 9.000 de persoane.

Cele două manifestaţii s-au desfăşurat fără incidente, potrivit poliţiei, care a mobilizat 1.200 de oameni, majoritatea purtând echipament antirevoltă, pentru a împiedica orice contact între cele două tabere.

Purtând steaguri în culorile naţionale, negru-roşu-galben, sau cruci în aceste culori, manifestanţii Pegida au străbătut străzile capitalei Saxoniei, un land (stat regional) din fosta Germanie de Est în care 2,2% dintre locuitori sunt de origine străină.

- "Fără islamizare"

Printre ei s-au aflat militanţi de extremă dreapta, neonazişti şi, mai ales, simpli cetăţeni veniţi să-şi exprime refuzul faţă de un "Occident pe cale de islamizare" sau temerea faţă de afluxul de refugiaţi, în contextul în care Germania a devenit de curând principala destinaţie a migraţiei în Europa, în special pentru refugiaţi - 180.000 în 2014, cu 57% mai mulţi decât în aceeaşi perioadă din 2013.

"Treziţi-vă!", "Nu vom mai fi înşelaţi", "Suntem cetăţeni adulţi, nu sclavi", au scandat ei luni seara, spre satisfacţia lui Lutz Bachmann, fondatorul Pegida.

"Poporul ne dă dreptate", a spus mulţimii acest bărbat solid, care poartă barbă. "Politicile nu ne mai pot ignora", şi-a exprimat el satisfacţia. Manifestanţii şi-au deschis telefoanele, creând un val de lumină în care se vedeau steagurile germane.

Această manifestaţie este a noua organizată de Pegida, lansată în octombrie, dar care a luat amploare rapid, convocând în fiecare săptămână "Manifestaţia de lunea", după modelul celor care, în urmă cu 25 de ani, au condus la căderea Zidului Berlinului.

Pegida a reciclat inclusiv sloganuri faimoase din perioada respectivă ale opozanţilor faţă de regimul comunist din fosta Republică Democratică Germană (RDG), ca "Noi suntem poporul". Ei le-au scandat din nou luni seara.

"Nu vrem un aflux de solicitanţi de azil, nu vrem o islamizare. Vrem ca ţara noastră să-şi păstreze valorile. Este atât de teribil? Asta înseamnă că suntem nazişti? Este o crimă să fii patriot?", a declarat pentru AFP Michael Stürzenberger, un manifestant.

"Este scandalos să se spună că aceşti oameni sunt islamofobi. Ei nu sunt de extremă-dreapta. Pur şi simplu le plac ţara şi tradiţiile sale", subliniază Lana Gabriel, un austriac în vârstă de 40 de ani.

- "O ruşine pentru Germania"

Foarte mediatizate, manifestaţiile Pegida, care s-au extins în şase oraşe, nu sunt, totuşi, singurele de acest fel în Germania. În ultimele săptămâni, în ţară au avut loc o serie de manifestaţii ostile străinilor, organizate de diverse mişcări de extremă dreapta sau neonaziste.

Este vorba despre un val populist, care îngrijora autorităţile până la cel mai nivel în stat luni. Cancelarul conservator Angela Merkel a condamnat personal, cu fermitate, aceste manifestaţii, apreciind că în Germania nu există loc "pentru incitare la urmă şi calomnie".

Ministrul social-democrat al Justiţiei Heiko Maas a apreciat că este o "ruşine pentru Germania".

Cu toate acestea, un sondaj efectuat pentru site-ul săptămânalului german Die Zeit a dezvăluit luni că aproape un german din doi (49%) priveşte cu simpatie manifestaţiile Pegida.

Aproximativ 30% afirmă că le susţin "total", iar 59% sunt de părere că Germania acceptă prea mulţi solicitanţi de azil.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici