Aproximativ 200 de manifestanţi au încălcat interdicţiile de circulaţie impuse la Ferguson

Circa 200 de manifestanţi au încălcat interdicţiile de circulaţie instituite în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar şapte au fost arestaţi, la Ferguson, în centrul Statelor Unite, într-un cartier care a fost zguduit de revolte urbane după ce un poliţist a ucis un tânăr de culoare.

Urmărește
169 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 200 de manifestanţi au încălcat interdicţiile de circulaţie impuse la Ferguson

Aproximativ 200 de manifestanţi au încălcat interdicţiile de circulaţie impuse la Ferguson (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Guvernatorul statului Missouri Jay Nixon a justificat introducerea acestor interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii începând de sâmbătă prin grija de a "menţine pacea" şi de a "se ajunge la dreptate" în vederea stabilirii circumstanţelor morţii lui Michael Brown.

După intrarea în vigoare a interdicţiei, imediat după miezul nopţii, aproximativ 200 de persoane s-au adunat în zona în care Brown a fost împuşcat pe 9 august şi au refuzat să se disperseze, potrivit presei locale.

Membri ai poliţiei antirevoltă puternic înarmaţi, susţinuţi de trupe suplimentare şi blindate, au recurs la grenade fumigene şi au înaintat treptat cu scopul de a dispersa manifestanţii. În pofida caracterului impresionant al acestor scene, nu a fost raportat niciun incident violent.

Şapte persoane, care refuzau să părăsească locul, au fost arestate, a anunţat Ron Johnson, şeful poliţiei rutiere, însărcinată cu menţinerea ordinii după ce această misiune a fost retrasă poliţiei locale, acuzată de brutalitate.

Anterior, în cursul unei conferinţe de presă, întreruptă frecvent de public, guvernatorul a anunţat că a "semnat un ordin care instituie starea de urgenţă şi dispune o interdicţie de circulaţie" începând de la miezul nopţii şi până la ora 5.00 (13.00, ora României) dimineaţa, în cartierul în care a fost ucis Michael Brown, în vârstă de 18 ani, în circumstanţe controversate.

"Acest lucru nu are scopul să-i reducă la tăcere pe oamenii din Ferguson (...), ci să-i oprească pe cei care îneacă vocea poporului prin acţiunile lor", a adăugat guvernatorul, evocând revoltele care au avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Trei poliţişti au fost răniţi vineri seara, a anunţat poliţia, iar participanţi la revolte au jefuit magazine în noaptea de vineri spre sâmbătă, intensificând tensiunea. Poliţia a tras cu grenade lacrimogene şi fumigene, dar a stat la depărtare.

"Vrem răspunsuri cu privire la ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută, iar eu voi continua să caut să le obţin şi să cer transparenţă", a adăugat guvernatorul. Însă "dacă vrem să ajungem la dreptate, este necesar ca mai întâi să avem pace acum", a spus el.

Ron Johnson, şeful poliţiei rutiere însărcinate cu menţinerea ordinii - după ce poliţia locală a fost acuzată de brutalitate şi i-a fost retrasă această misiune - a precizat că interdicţia de a circula pe timpul nopţii va fi aplicată "paşnic". "Nu vom impune respectarea (interdicţiei) cu ajutorul camioanelor şi gazelor lacrimogene", a promis el.

- "Murdărirea" memoriei tânărului de culoare ucis

"Somnul nu este o opţiune, guvernatorule Nixon. Cerem dreptate!", i s-a adresat una dintre persoanele prezente în sală care întrerupeau frecvent conferinţa de presă, unele folosind megafoane. "Guvernatorule, poliţia trebuie să fie inculpată pentru acest omor!", a cerut altă persoană.

Un bărbat care vorbea în numele a două grupări de culoare ultraradicale, New Black Panther Party - fără legătură cu apărătorii cauzei persoanelor de culoare Black Panthers - şi Nation of Islam, a apreciat că interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii va provoca o "confruntare cu poliţia" şi a propus să aducă 100-150 de oameni pentru ca situaţia ''să nu se deterioreze".

Tensiunea a crescut în oraş după ce poliţia a arătat că-l suspectează pe tânăr - prezentând o înregistrare video ca probă - de un furt de ţigarete comis cu 20 de minute înainte ca acesta să fie ucis.

Familia acestuia s-a declarat "scandalizată" de publicarea acestor informaţii, menite, în opinia familiei, să "învinovăţească victima şi să detuneze atenţia".

De asemenea, activistul pentru drepturile civice Al Sharpton a acuzat poliţia că a vrut să "murdărească" memoria adolescentului. "Ce are asta a aface cu moartea sa?", şi-a exprimat el indignarea, referindu-se la înregistrarea video. "Vreţi să-mi spuneţi că aveţi dreptul să denigraţi pe cineva şi să-l ucideţi pentru trei-patru ţigarete?", a continuat acesta.

Poliţia locală şi poliţia federală (FBI) - din cadrul căreia la Ferguson au fost mobilizaţi aproximativ 40 de agenţi - au lansat fiecare în parte câte o anchetă cu privire la acest omor.

Versiunile despre circumstanţele decesului tânărului diferă. Potrivit unui martor, Michael Brown mergea în vizită la bunica sa şi nu era înarmat, în momentul în care un agent de poliţie s-a luat de el şi a tras asupra adolescentului în timp ce acesta avea mâinile ridicate în aer. Potrivit poliţiei, Michael Brown a fost ucis după ce a agresat un poliţist şi a încercat să-l dezarmeze.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici