Informaţiile privind această situaţie apar în condiţiile în care cancelarul Angela Merkel se pregăteşte să efectueze o vizită oficială în Turcia, unde urmează să se întâlnească cu preşedintele Recep Erdogan.
Oficiali din cadrul Ministerului german de Interne şi Oficiului federal pentru migraţie au afirmat că aceste solicitări sunt studiate la fel ca orice altă cerere de azil.
Norbert Roettgen, şeful comisiei parlamentare pentru afaceri externe, a declarat pentru Spiegel că aspectele politice nu joacă un rol în procesarea solicitărilor de azil.
În luna noiembrie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că unii militari turci staţionaţi la instalaţiile NATO din Europa au solicitat azil, însă nu a oferit detalii privind numărul acestora.
Relaţiile turco-germane s-au deteriorat în urma loviturii de stat, Berlinul sugerând că Ankara că se foloseşte de tentativa de lovitură de stat pentru a elimina disidenţii, în timp ce Turcia a acuzat Germania că adăposteşte militanţi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).
Guvernul german şi oficialii NATO nu au comentat informaţiile prezentate de presa germană.