Aproximativ 8.000 de participanţi la Marşul celor Vii de la Auschwitz-Birkenau

Circa 8.000 de persoane, majoritatea tineri evrei, au participat joi la cel de-al 21-lea Marş al celor Vii la fostul lagăr nazist Auschwitz-Birkenau, organizat în memoria celor şase milioane de evrei exterminaţi de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Urmărește
165 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 8.000 de participanţi la Marşul celor Vii de la Auschwitz-Birkenau

Aproximativ 8.000 de participanţi la Marşul celor Vii de la Auschwitz-Birkenau (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pentru mine, acest marş este ca o mică lumânare pe care o aprindem în memoria victimelor. Sunt sigur că, în tenebrele acestei lumi, cu cât vor fi mai mulţi oameni care vor aprinde lumânări, cu atât lumea va fi mai bună", a declarat pentru AFP Steven Higgs, în vârstă de 22 de ani, din Boston, Statele Unite, prezent pentru prima dată în Polonia.

Marşul celor Vii, o manifestaţie anuală, este pentru el ultima etapă a unei vizite de patru săptămâni la locul de amintire al evreilor, din Polonia.

"Este important pentru tineri să fie acolo, să mărşăluiască împreună. Noi nu putem să ne uităm istoria. Avem datoria de a-i învăţa despre Holocaust", a declarat pentru AFP Ester Maes, în vârstă de 60 de ani, care a venit din Israel pentru a-i însoţi pe tineri.

"Istoria poporului nostru este tragică. Ceea ce s-a întâmplat la Auschwitz este tragic şi trebuie să ne amintim acest lucru deoarece se poate repeta într-o zi", a adăugat ea.

Participanţii la marş au traversat în sunet de şofar, un instrument de suflat folosit de evrei în ritualul lor, poarta de intrare, cu celebra inscripţie "Arbeit macht frei" ("Munca eliberează") a acestui lagăr simbol pentru Holocaust, instalat de Germania nazistă în sudul Poloniei în 1940.

Ei au parcurs apoi pe jos drumul între Auschwitz, partea cea mai veche a lagărului, şi Birkenau, principalul loc de exterminare a evreilor, situat la distanţă de trei kilometri.

"Cuvintele nu vor putea descrie niciodată ce s-a întâmplat aici. Nu se pot descrie toate aceste orori. Scenele a ceea ce a fost viaţa noastră zilnică la Auschwitz rămân pentru totdeauna gravate în memoria mea", şi-a amintit Willy Manela, fost deportat, cu numărul 3241 tatuat pe braţ, şi care în prezent trăieşte în Irlanda.

"Tinerii care mărşăluiesc aici să nu uite niciodată. Nimeni nu poate uita la ce a condus ura şi sfidarea faţă de celălalt", a adăugat el.

Alături de tineri evrei provenind din Israel, Australia, Statele Unite şi Europa, aproximativ 2.000 de tineri polonezi au participat la acest marş, organizat cu ocazia zilei anuale a Shoah.

Tinerii au fost însoţiţi de fostul mare rabin aşkenazi din Israel Meir Lau şi de şeful poliţiei israeliene Yohanan Danino, precum şi de foşti combatanţi americani şi canadieni din al Doilea Război Mondial care au eliberat alte lagăre naziste, cum ar fi cel de la Buchenwald.

Şase mari flăcări au fost aprinse în faţa Memorialului din Birkenau în memoria celor şase milioane de evrei ucişi în război.

Germania nazistă a exterminat la Auschwitz-Birkenau aproximativ 1,1 milioane de persoane, dintre care un milion de evrei din diverse ţări europene, între 1940 şi începutul lui 1945. Acest lagăr a fost eliberat de Armata Roşie în ianuarie 1945.

"Am venit la Auschwitz împreună cu toată familia mea pentru a perpetua memoria a ceea ce s-a întâmplat în aceste locuri. Nimeni din familia mea nu a murit aici, nici în alt lagăr de concentrare, dar fiind aici simt că fiecare victimă de la Auschwitz face parte din familia mea", a declarat Maria Heromano, în vârstă de 43 de ani, venită din Mexic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici