AQPA, aripa cea mai activă a Al-Qaida. Reţeaua se află la originea alertei mondiale de securitate

Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA), aflată la originea unei alerte de securitate şi la închiderea a 25 de misiuni diplomatice americane, este considerată de Washington ca fiind cea mai activă dintre aripile reţelei extremiste.

Urmărește
622 afișări
Imaginea articolului AQPA, aripa cea mai activă a Al-Qaida. Reţeaua se află la originea alertei mondiale de securitate

AQPA, aripa cea mai activă a Al-Qaida. Reţeaua se află la originea alertei mondiale de securitate (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Creată în ianuarie 2009 din fuziunea aripilor saudite şi yemenite ale Al-Qaida, AQPA a revendicat o serie de atacuri importante, atât în Yemen, unde s-a regrupat, cât şi în exterior, inclusiv o tentativă de a produce o explozie într-un avion de linie american în ziua de Crăciun a anului 2009.

Cinci luni mai devreme, un kamikaze al grupării nu a reuşit să-l ucidă pe actualul ministru saudit de Interne, prinţul Muhammad bin Nayef, detonându-şi bomba pe care o avea asupra sa în prezenţa acestuia.

Acest kamikaze a reuşit să se infiltreze în anturajul prinţului, care a jucat în ţara sa un rol esenţial în lupta împotriva Al-Qaida.

În noiembrie 2010, AQPA a revendicat responsabilitatea trimiterii unor colete-capcană în Statele Unite şi explozia unui avion cargo american, la Dubai, două luni mai târziu.

Cel puţin 25 de ambasade şi consulate americane au fost închise începând de duminică, o măsură de necesitate, potrivit unor aleşi americani, impusă de interceptarea unor discuţii între lideri ai Al-Qaida, care evocă atacuri de anvergură.

Nouăsprezece reprezentanţe, situate în Orientul Mijlociu şi Africa, vor fi închise până sâmbătă, a anunţat Washingtonul duminică.

Michael McCaul, preşedintele Comisiei pentru Securitate Internă din Camera Reprezentanţilor, a vorbit despre "una dintre ameninţările cele mai credibile şi cele mai precise pe care le-a văzut de la 11 septembrie". Un atentat pare "iminent", a apreciat el pentru CBS.

"Elemente ale Al-Qaida sunt mobilizate", a anunţat un alt membru al Comisiei, Dutch Ruppersberg, adăugând că Statele Unite sunt informate în legătură cu această situaţie, "pentru că au primit informaţii cu privire la faptul că membri de rang înalt ai Al-Qaida din Peninsula Arabă evocă un atentat major".

Membrii AQPA s-au regrupat în sudul Yemenului după ce au suferit pierderi enorme în Arabia Saudită. Ei au profitat de absenţa controlului statului în această zonă, unde s-au consolidat.

Fostul preşedinte yemenit Ali Abdullah Saleh, care a părăsit puterea în 2012, după un an de revoltă, s-a poziţionat întotdeauna ca un partener al Statelor Unite în lupta împotriva Al-Qaida.

Atacurile cu avioane fără pilot americane sunt efectuate în mod frecvent împotriva membrilor reţelei din Yemen.

Acestea s-au triplat, practic, în 2011, de la 18 la 53, potrivit New American Foundation, un grup de reflecţie cu sediul la Washington.

AQPA a profitat de revolta faţă de regimul lui Saleh şi a preluat controlul în oraşe din sud, iar în acea zonă membrii săi au început să aplice sharia, legea islamică.

Noua putere, condusă de către preşedintele Abd Rabbuh Mansur Hadi, a reuşit să-i disloce în mai 2012, în urma unei ofensive militare de amploare, respingându-i în zone montane, cu acces dificil.

Gruparea a anunţat luna trecută decesul numărului său doi, sauditul Said Ali al-Shihri, în urma unui atac cu avion fără pilot.

Acest fost deţinut la Guantanamo, care a urmat un program de reabilitare în ţara sa, a reapărut în Yemen.

AQPA este condusă de către yemenitul Nasser al-Whaaychi, care şi-a anunţat în iulie 2011 loialitatea faţă de Ayman al-Zawahiri, noul lider al Al-Qaida după moartea lui Osama Ben Laden într-un raid al forţelor speciale americane, în mai 2011, în Pakistan.

Primul atac al Al-Qaida în Yemen datează din 1992, când a avut loc un atentat sinucigaş împotriva unui hotel din Aden în care erau prezenţi militari americani. Două persoane au fost ucise, dar nu aveau cetăţenie americană.

În 2000, Al-Qaida a lansat în portul din Aden un atac sinucigaş împotriva distrugătorului american USS Cole, ucigând 17 militari americani.

Un an mai târziu, un petrolier francez, Limburg, a fost vizat de o ambarcaţiune-capcană, în largul Yemenului. Atacul, soldat cu uciderea unui marinar bulgar, a fost revendicat de Al-Qaida.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici