Arabia Saudită a ajuns la un acord cu ţările exportatoare privind reducerea producţiei de petrol

Arabia Saudită a avut negocieri cu ţările exportatoare de petrol şi naţiunile asociate (OPEC+). Părţile au reuşit să ajungă la un acord care prevede una dintre cele mai mari reduceri de producţie de petrol din ultimul deceniu, informează agenţia Reuters.

Urmărește
468 afișări
Imaginea articolului Arabia Saudită a ajuns la un acord cu ţările exportatoare privind reducerea producţiei de petrol

Arabia Saudită a ajuns la un acord cu ţările exportatoare privind reducerea producţiei de petrol

Înţelegerea, ce are ca scop reducerea ofertei în scopul susţinerii preţurilor, prevede o diminuare a producţiei de petrol cu până la 2,1 milioane de barili pe zi (bpd), a precizat Abdulaziz bin Salman, ministrul saudit al Energiei.

Preţul pentru sortimentul tip Brent a urcat cu 2% după anunţ la mai mult de 64 de dolari/baril.

Acordul prevede o reducere a producţiei de 500.000 de bpd pentru a ridica ţinta OPEC+ la 1,7 milioane de barili pe zi, echivalentul a 1,7% din cererea globală de petrol. Diferenţa până la 2,1 milioane de bpd este reprezentată de o promisiune saudită de a reduce producţia domestică cu încă 400.000 de barili pe zi.

"Obiectivul saudiţilor nu era neapărat să împingă în sus preţurile, ci mai degrabă… să seteze un prag ferm sub preţuri în primul trimestru (din 2020) pentru a tempera orice moliciune sezonieră", a explicat Amrita Sen, co-fondator al companiei de consultanţă Energy Aspects.

OPEC+, care include peste 20 de ţări producătoare de petrol, aduce în piaţă peste 40% din ţiţeiul din lume, iar organizaţia îşi reduce debitul înaintea unor creşteri scontate a producţiei în anul viitor de către ţările care nu participă la format, precum Statele Unite, care au devenit ce mai mare producător din lume în acest an.

Acordul urmează să expire în martie 2020, iar producătorii se vor reuni din nou atunci pentru a decide următoarea mişcare, a spus Abdulaziz bin Salman la încheierea lucrărilor, adăugând că există „credinţa profundă” că colaborarea lor va continua.

„Este cel mai bun rezultat pe care l-ai fi putut aştepta. Mişcarea pune un prag sub preţuri la 60 de dolari pentru Brent, dar (suntem) încă probabil pe o piaţă de circa (doar) 60-65 dolari până când economia globală se va îmbunătăţi şi atunci am putea vedea (preţuri de) 65-70 de dolari în trimestrul al doilea (din 2020)”, a afirmat Gary Ross, fondatorul traderului Black Gold Investors.

Conformarea cu ţintele stabilite este subiectul sensibil de când au început reducerile coordonate de producţie în 2017, motiv pentru care Arabia Saudită a decis să reducă mai mult decât era iniţial prevăzut. Irak şi Nigeria sunt principalii producători care în trecut nu au respectat înţelegerile.

Arabia Saudită are nevoie să susţină preţurile pentru a-şi menţine venituri bugetare constante, care provin în proporţie de 70% din petrol, precum şi să susţină preţul acţiunilor gigantului petrolier Aramco, care sunt aşteptate să intre la tranzacţionare la bursa de la Tawadul miercuri, 11 decembrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici