Araghchi: Negocierile în dosarul nuclear cu marile puteri avansează, dar sunt "dificile"

Negocierile în dosarul nuclear dintre Iran şi marile puteri, care au început marţi seara la Viena, avansează, dar sunt "dificile", a declarat Abbas Araghchi, adjunctul ministrului de Externe, citat de agenţia Isna din capitala austriacă.

Urmărește
103 afișări
Imaginea articolului Araghchi: Negocierile în dosarul nuclear cu marile puteri avansează, dar sunt "dificile"

Araghchi: Negocierile în dosarul nuclear cu marile puteri avansează, dar sunt "dificile"

"Este o atmosferă bună, iar negocierile avansează într-o atmosferă de bună voinţă, însă ele avansează în mod dificil şi încet", a declarat Araghchi.

Negociatorii iranieni şi ai marilor puteri (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania) urmează să reia negocierile vineri, cu scopul de a ajunge la un acord definitiv privind problema nucleară iraniană.

"Catherine Ashton, reprezentanta diplomaţiei Uniunii Europene (UE), a purtat discuţii detaliate în această (jois) seara cu ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif. Discuţiile se reiau vineri", a scris într-un mesaj postat pe Twitter Michael Mann, un purtător de cuvânt al lui Lady Ashton, care a catalogat negocierile ca "serioase".

Cele două părţi urmează să înceapă redactarea unui acord final, care să garanteze caracterul paşnic al programului nuclear iranian şi care să permită totodată anularea tuturor sancţiunilor internaţionale.

Un acord preliminar între membrii Grupului 5+1 şi Iran, încheiat la sfârşitul lui noiembrie 2013, la Geneva, prevede suspendarea anumitor activităţi din programul nuclear iranian, în schimbul suspendării unei părţi a sancţiunilor impuse Iranului.

Cele două părţi doresc acum să ajungă la un acord definitiv până pe 20 iulie, părţile stabilind de comun acord că pot continua negocierile inclusiv după acest termen.

Marile puteri doresc ca Iranul să-şi reducă activităţile nucleare, astfel încât încercări de a obţine arma nucleară să fie aproape imposibile şi uşor de detectat.

În schimb, Teheranul, care neagă orice dimensiune militară a programului său nuclear, cere anularea sancţiunilor economice care sufocă ţara.

Deşi anumite diferende par să fi fost aplanate, în special cel cu privire la reactorul cu apă grea de la Arak, cele două părţi subliniază că nimic nu este convenit până nu se ajunge la un acord global.

"În mod sincer, este foarte, foarte dificil. Avertizez, acest lucru nu se întâmplă pentru că nu vom începe să redactăm decât atunci când un acord este iminent sau atunci când noi vom fi siguri că vom ajunge la o soluţionare a acestor probleme", a declarat joi un oficial american de rang înalt.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici