Arestarea lui Ratko Mladici este o "mare tragedie", afirmă foşti militari sârbi din Bosnia

Aproximativ 3.000 de persoane, foşti militari sârbi din Bosnia, întruniţi duminică la Kalinovik, satul natal al lui Ratko Mladici, din sud-estul Bosniei, au afirmat că arestarea recentă a fostului lor comandant este o "mare tragedie" pentru poporul sârb, relatează AFP.

Urmărește
5 afișări

"Arestarea lui Ratko Mladici este pentru mine un traumatism, este cea mai mare tragedie care s-a întâmplat poporului sârb. Nimic mai rău nu se putea întâmpla", a declarat Ljubisa Mandici, în vârstă de 37 de ani.

"Generalul Mladici este un sfânt. El era un salvator al sârbilor. Dacă nu ar fi fost el, noi nu am fi existat aici", a adăugat fostul militar, care afirmă că a fost pe "majoritatea fronturilor" în Bosnia, în timpul conflictului intercomunitar (1992-1995).

La intrarea în Kalinovik, o mică localitate din munţi, nu departe de frontiera dintre Bosnia şi Muntenegru, o pancartă, decorată cu trei portrete ale lui Mladici, proclamă: "Bine aţi venit la Mladicevo" (Bine aţi venit în satul lui Mladici).

Mladici s-a născut la 12 martie 1942 la Bozinovici, un cătun izolat situat la câţiva kilometri de Kalinovik.

Întrunirea acestor foşti militari s-a derulat într-o atmosferă de profundă ostilitate faţă de reprezentanţii presei, iar unii dintre ei au fost constrânşi să părăsească locul.

"În calitate de fiu al (satului) Kalinovik, Mladici nu putea fi un criminal de război. El a fost crescut într-o familie tradiţională în care curajul şi nobleţea erau respectate", potrivit lui Sladoje Vajdo, în vârstă de 52 de ani, un alt fost "soldat al lui Mladici".

Portrete ale fostului comandant militar sârb, însoţite de mesajul "Erou!", figurau în vitrinele majorităţii magazinelor din localitate.

Pe o pancartă puteau fi citite cuvintele: "Suntem alături de tine, generale. Tu eşti eroul nostru".

Ratko Mladici a fost arestat joi în Serbia, după mai mulţi ani de căutări. El este inculpat de Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război, pentru rolul său în conflictul din Bosnia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici