Argentina acuză Israelul că a ascuns informaţii privind atentatele de la Buenos Aires

Argentina a acuzat vineri Israelul că a ascuns informaţii, după ce un fost ambasador israelian a dezvăluit că autorii atentatelor de la Buenos Aires, comise în 1992 şi 1994, au fost ucişi de către Israel.

Urmărește
2926 afișări
Imaginea articolului Argentina acuză Israelul că a ascuns informaţii privind atentatele de la Buenos Aires

Argentina acuză Israelul că a ascuns informaţii privind atentatele de la Buenos Aires (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministerul israelian de Externe a dezminţit declaraţiile fostului său ambasador, calificându-le drept "lipsite de sens".

"Afirmaţiile (fostului ambasador) sunt false şi lipsite de sens", a declarat o sursă diplomatică pentru postul de radio public din Israel.

Într-un interviu pentru Agenţia Evreiască de Informaţii (Agencia Judia de Noticias, AJN), Itzhak Aviran, fostul ambasador israelian în Argentina (1993-2000), a afirmat că Israelul i-a ucis pe cei mai mulţi dintre autorii atentatelor împotriva sediului Asociaţiei israeliene de ajutor reciproc (AMIA) şi a ambasadei sale la Buenos Aires, în anii 1990.

"Marea majoritate a vinovaţilor nu se mai află pe această lume şi noi înşine am făcut asta", a declarat Itzhak Aviran.

Declaraţiile diplomatului israelian "sunt de o gravitate extremă", deoarece ele arată că "unele infomaţii au fost ascunse justiţiei argentiniene, împiedicând astfel găsirea unor noi dovezi care ar permite elucidarea acestui caz", a apreciat şeful diplomaţiei argentiniene, Hector Timerman, într-un mesaj postat pe contul de Twitter al Ministerului de Externe.

Argentina "respinge în mod categoric posibilitatea ca un stat să condamne şi să asasineze o persoană, în lipsa unui proces în care ar fi recunoscută vinovăţia acesteia. Ca orice stat civilizat, Argentina vrea justiţie şi respinge răzbunarea", potrivit ministrului argentinian.

"Dacă ei (israelienii) ar fi cooperat cu justiţia argentiniană, posibil că cei vinovaţi ar fi fost condamnaţi la închisoare pentru crimele pe care le-au comis, iar familiile victimelor ar fi avut sentimentul că li s-a făcut dreptate", a adăugat Timerman.

Însărcinatul cu afaceri al ambasadei Israelului la Buenos Aires a fost convocat, luni, la Ministerul argentinian de Externe.

La 18 iulie 1994, explozia unei bombe în faţa sediului AMIA, în capitala Argentinei, s-a soldat cu moartea a 85 de persoane şi rănirea altor câteva sute.

Doi ani mai devreme, la 17 martie 1992, 29 de persoane au fost ucise într-un atentat împotriva ambasadei Israelului.

Iranul este suspectat de justiţia argentiniană că ar fi fost implicat în atentatul împotriva AMIA. Argentina reclamă extrădarea a opt oficiali iranieni, printre care fostul ministru al Apărării Ahmad Vahidi şi fostul preşedinte Akbar Hashemi Rafsandjani.

În Argentina trăieşte cea mai mare comunitate evreiască din America Latină, a doua de pe continent după cea din Statele Unite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici