Nu ştim cât de mult s-a răspândit noua tulpină a coronavirusului în Europa, dar Comisia Europeană le cere tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene să facă eforturi pentru a preveni răspândirea acestei forme a virusului. Cel mai important lucru este ca laboratoarele din fiecare ţară să analizeze şi să secvenţieze virusul, în urma testelor PCR. Pentru asta, ar trebui imediat identificaţi şi testaţi cei care ar fi putut contracta noua tulpină sau au istoric de călătorie în ţările în care aceasta a fost deja identificată. Sistemul de răspuns rapid al Uniunii Europene trebuie notificat urgent în cazul în care este identificată noua tulpină. Ar trebui să fie emise recomandări de evitare a călătoriilor care nu sunt esenţiale şi a activităţilor sociale.
În recomandările săptămânale ale Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor sunt şi indicaţii pentru monitorizarea atentă a cazurilor suspecte de reinfectare, precum şi a celor care nu au răspuns la tratamentele cu plasmă convalescentă sau anticorpi monoclonali.
Odată cu începerea campaniei de vaccinare trebuie monitorizate atent şi persoanele care s-ar putea infecta după vaccinare. De la aceste cazuri, virusul trebuie izolat şi secvenţiat genetic şi antigenic.