- Home
- Externe
- LONDRA, (27.07.2016, 15:12)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Armament din ţări est-europene, inclusiv din România, exportat în Siria
Ţări est-europene, inclusiv România, au aprobat vânzări de armament de peste un miliard de euro, în ultimii patru ani, spre ţări din Orientul Mijlociu care alimentează cu arme grupări implicate în războiul civil din Siria, inclusiv reţeaua SI, arată un raport elaborat de organizaţiile BIRN şi OCCRP.
Urmărește
4906 afișări
Armament din ţări est-europene, inclusiv din România, exportat în Siria
Mii de arme automate de tip AK-47, obuze de mortieră, lansatoare de rachetă, sisteme antitanc şi sisteme de artilerie sunt exportate din estul şi sud-estul Europei în ţări din Orientul Mijlociu care se învecinează cu Siria.
Există suspiciuni că cele mai multe dintre armele exportate au ca destinaţie finală Siria, alimentând războiul civil izbucnit acum cinci ani, relevă raportul elaborat de Reţeaua de Investigaţii Jurnalistice din Balcani (Balkan Investigative Reporting Network, BIRN) şi Proiectul de Monitorizare a Infracţionalităţii Organizate şi Corupţiei (Organised Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Date despre exporturi de armament, rapoarte ONU şi contracte demonstrează că armament în valoare de 1,2 miliarde de euro a fost exportat, începând din anul 2012, din România, Bulgaria, Bosnia-Herţegovina, Croaţia, Cehia, Muntenegru, Slovacia şi Serbia, precizează documentul.
"Începând din anul 2012, opt ţări central şi est-europene au exportat armament şi muniţie în valoare de cel puţin 1,2 miliarde de euro spre patru ţări din Orientul Mijlociu care aprovizionează cu arme conflictele din Siria şi Yemen. Investigaţia efectuată de BIRN şi OCCRP relevă că unele arme au ajuns la grupuri ale opoziţiei siriene susţinute de Occident, dar că altele sunt folosite de combatanţi islamişti, inclusiv de reţeaua teroristă Stat Islamic", precizează raportul.
Conform concluziilor investigaţiei, România ar fi exportat în Orientul Mijlociu, în ultimii patru ani, armament în valoare de 81 de milioane de euro.
Croaţia a avut exporturi de armament de 302 milioane de euro, Cehia de 240 de milioane, Serbia de 194 de milioane, iar Slovacia de 192 de milioane de euro. Exporturile Bulgariei au fost la nivelul de 122 de milioane de euro, ale Bosniei-Herţegovina de 72 de milioane, iar ale Muntenegrului de 3 milioane.
Principalii importatori, probabil intermediari, au fost Arabia Saudită (arme în valoare de 829 de milioane de euro), Iordania (155 de milioane de euro), Emiratele Arabe Unite (135 de milioane de euro) şi Turcia (87 de milioane de euro).
Arme de tipul celor exportate sunt utilizate de Armata Siriană Liberă (ASL), un grup al opoziţiei siriene susţinut de Occident, dar şi de grupări islamiste precum Ansar al-Sham, Frontul al-Nusra (filiala siriană a reţelei Al-Qaida), organizaţia teroristă Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Levant), miliţii subordonate regimului Bashar al-Assad şi insurgenţi sunniţi din Yemen.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi.
Războiul civil din Yemen a izbucnit în 2015, între două facţiuni ale administraţiei de la Sanaa. Cel puţin 6.500 de persoane au murit în conflict.
Citeşte şi: Circa 100 de militanţi străini trec săptămânal din Turcia în Siria pentru a se alătura Stat Islamic
Citeşte şi: Hollande anunţă că Franţa va intensifica acţiunile împotriva grupării Stat Islamic, în Siria şi Irak
Citeşte şi: Binali Yildirim, premierul Turciei: Ankara îşi doreşte normalizarea relaţiilor diplomatice cu Siria şi Irak
Citeşte şi: Obama şi Putin au discutat telefonic despre conflictul din Siria şi implicarea Rusiei în Ucraina
Citeşte şi: Laborde: Circa 30.000 de terorişti străini, în Irak şi Siria. Există riscul de atacuri în ţările lor
Citeşte şi: Stratfor: SUA şi Rusia ar fi ajuns la un acord pentru o cooperare militară mai strânsă în Siria
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe