Programul, finanţat cu fonduri secrete de către Pentagon, a fost creat în mai multe ţări din Sahel – Mauritania, Niger şi Mali – şi în Libia, cu scopul de a antrena comandouri locale să urmărească extremişti, mai ales pe cei afiliaţi aripii Al-Qaida în Magreb (AQMI), scrie cotidianul.
Însă acest experiment a luat sfârşit repede în Libia, unde multiplicarea miliţiilor, după îndepărtarea de la putere a lui Muammar Kadhafi, în 2011, a aruncat ţara în anarhie.
„În Libia, antrenamentul iniţial cel mai ambiţios s-a încheiat într-un mod ruşinos”, după ce o miliţie a furat arme şi echipamente furnizate armatei în cadrul acestei formări, comentează NYT.
Faptele au avut loc la 4 august 2013, la baza Camp Younis, situată la aproximativ 20 de kilometri de Tripoli. Formatori americani au furnizat puşti de asalt de tip M4, ochelari pentru misiuni pe timp de noapte, pistoale şi vehicule blindate unităţii antiteroriste pe care o antrenau.
Dar o miliţie le-a furat în urma unui raid care a avut loc dimineaţa, după ce a fost informată unde se află de către un militar libian.
Acest episod a pus capăt experimentului, însă oficiali libieni şi americani caută o instalaţie mai securizată pentru a relua programul, precizează cotidianul.
Pentru această ţară, Pentagonul a prevăzut un buget pentru formare şi echipamente în valoare de 16 milioane de dolari, vizând antrenarea a două companii şi a elementelor lor de susţinere „cu scopul contracarării teroriştilor şi extremiştilor în Libia”.
Formatorii provin din forţe speciale americane, şi anume Beretele Verzi şi Delta Force.
Pentagonul se confruntă, în general, cu dificultăţi în verificarea loialităţii membrilor acestor unităţi de elită şi a respectării drepturilor omului de către trupele formate, scrie NYT.
Acest program secret de formare este dotat cu câteva zeci de milioane de dolari.
Un buget de 29 de milioane de dolari a fost prevăzut pentru Mauritania şi unul de 15 milioane de dolari pentru Niger, unde Pentagonul a mobilizat două avioane fără pilot de tip Reaper pentru a ajuta forţele africane şi franceze să urmărească AQMI.
În aceste două ţări antrenamentele au început deja, scrie NYT. Însă nu este cazul, deocamdată, şi în Mali, unde cooperarea militară americană, întreruptă după lovitura de stat din 2012, este reluată cu paşi mici.