Armamentul rămas din timpul Războiului Rece, periculos pentru aviaţia civilă

Stocurile de lansatoare de rachete rămase de pe timpul Războiului Rece în ţări din centrul şi estul Europei, inclusiv în România, reprezintă o ameninţare pentru companiile aeriene, iar diplomaţii americani depun eforturi pentru distrugerea armelor de acest fel.

Urmărește
49 afișări
Imaginea articolului Armamentul rămas din timpul Războiului Rece, periculos pentru aviaţia civilă

Armamentul rămas din timpul Războiului Rece, periculos pentru aviaţia civilă (Imagine: Mediafax/AFP)

Experţii estimează că există mii de lansatoare de rachetă de vânzare la negru, iar aviaţia civilă nu are niciun instrument pentru contracararea ameninţării, informează U.S.News în ediţia online.

Potrivit datelor existente, în perioada 1978 - 1999, peste 40 de avioane de pasageri au fost atacate cu rachete portabile, iar 600 de persoane au murit după prăbuşirea a 25 de aeronave.

Deşi după încheierea Războiului Rece numărul acestor arme s-a diminuat, analiştii avertizează că există un risc ridicat ca lansatoarele de rachetă să ajungă în mâinile teroriştilor. "Stocurile de arme necontrolate rămân o problemă; depunem eforturi intense pentru a ne asigura că pericolul este tratat cu seriozitate", declară Lincoln Bloomfield, un oficial din cadrul Departamentului de Stat.

Potrivit datelor oficiale, în întreaga lume au fost fabricate 500.000 de lansatoare de rachetă. Bloomfield crede că 90 la sută din aceste arme sunt sub control, dar restul sunt în ţări care nu dispun de resursele necesare pentru a le monitoriza.

După atacul eşuat care a vizat în 2002 o aeronavă israeliană în Kenya, Statele Unite au negociat cu 25 de ţări pentru distrugerea a peste 26.000 de lansatoare de rachete. Alte 95 de ţări au fost de acord să garanteze securitatea stocurilor existente.

Multe ţări aflate în trecut în sfera de influenţă a URSS au stocuri importante de astfel de arme, în principal Bulgaria, Polonia, România, Serbia, Muntenegru şi Ucraina, care au acceptat de curând să participe la un proiect de distrugere a armamentului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici