Sondajul desfăşurat în 19 state arată că majoritatea celor chestionaţi în Spania, Marea Britanie, Franţa, Mexic, China, Polonia, Indonezia, Ucraina şi în teritoriile palestiniene sprijină interzicerea totală a torturii.
În cinci state (Azebaidjan, Egipt, Statele Unite, Rusia şi Iran), oponenţii torturii sunt cu puţin superiori celor care sprijină această practică în anumite condiţii.
Dar în India (59 la sută), Nigeria (54 la sută), Turcia şi Thailanda (44 la sută), cei favorabili torturării teroriştilor sunt mai numeroşi decât cei care se opun acestui tratament. Coreea de Sud este divizată pe această temă.
Ancheta a fost publicată în preajma Zilei internaţionale a victimelor torturii, 26 iunie, de site-ul WorldPublicopinion.org, un proiect de cercetare la scară mondială condus de universtitatea Maryland.
"Ideea că tortura practicată de guverne este un lucru negativ este împărtăşită la scară largă în cele patru colţuri ale lumii", a comentat Steven Kull, din cadrul WorldPublicopinion.org. "Chiar şi în cazul scenariilor cu terorişti care deţin informaţii ce ar putea salva vieţi nevinovate, tortura este respinsă în cea mai mare parte a ţărilor", a adugat acesta.
Dar Yvonne Terlingen, reprezentant al Amnesty International la ONU, a apreciat drept "extrem de şocant" faptul că numai jumătate din cei chestionaţi (…) consideră că tortura trebuie interzisă".
Legea internaţională interzice tortura. Săptămâna trecută, Consiliul pentru Drepturile Omului din cadrul ONU, de la Geneva, a adoptat o rezoluţie reafirmând interdicţia totală a torturii. Numai 145 din cei 192 de membri ai ONU au semnat însă documentul.