Armata australiană, acuzată de agresiuni sexuale, violenţe şi brutalităţi

Agresiuni sexuale asupra unor adolescenţi, violenţe şi şedinţe brutale de iniţiere figurau între practicile comise prin anii '50 în cadrul armatei australiene, afectată în ultima perioadă de mai multe scandaluri, potrivit unui raport care a putut fi consultat în întregime vineri.

Urmărește
357 afișări
Imaginea articolului Armata australiană, acuzată de agresiuni sexuale, violenţe şi brutalităţi

Armata australiană, acuzată de agresiuni sexuale, violenţe şi brutalităţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Postul public de televiziune Australian Broadcasting Corporation (ABC) a putut consulta întregul raport, solicitat de către Guvern. Unele fragmente au fost date publicităţii în urmă cu trei luni.

Raportul complet oferă detalii despre 850 de cazuri de maltratare gravă, înregistrate în ultimii 50 de ani, inclusiv abuzuri sexuale şi brutalităţi comise asupra unor băieţi, dintre cei mai tineri în vârstă de 13 ani, vârsta minimă solicitată pentru înrolare după Război.

Vârsta minimă a fost ridicată, ulterior, la 17 ani.

"Este sigur că numeroşi băieţi erau victime ale unor agresuiuni sexuale şi violenţe grave (...) începând din anii '50 şi până prin anii '70, chiar '80", se arată în acest document. Mai multe victime au repetat, ulterior, asupra altor tineri recruţi, aceleaşi violenţe, conform aceleiaşi surse.

"Anumite agresiuni comise asupra unor tineri cu vârste cuprinse între 17 şi 20 de ani, fete şi băieţi, sunt la fel de înspăimântătoare ca cele comise asupra băieţîlor" cu vârste cuprinse între 13 şi 16 ani, avertizează raportul.

Documentul subliniază existenţa unei culturi a muşamalizării cazurilor de rele tratamente. Nu doar că cei care le comiteau nu erau niciodată anchetaţi, dar victimele care îndrăzneau să se plângă erau pedepsite.

"Cultura în mai multe ramuri militare, în diferite epoci, a fost de a descuraja activ victimele şi martorii să raporteze agresiunile", notează documentul consultat de ABC. "Puţine semne arată că autorii(agresiunilor) ar fi dat socoteală", conform textului.

Alte violenţe constau în iniţieri, în cele mai multe cazuri "brutale", care erau pasibile de anchete judiciare dacă aceste fapte erau comise în cadrul societăţii civile, se precizează în document.

Ministrul Apărării Stephen Smith a negat că a vrut să cenzureze raportul, atunci când au fost publicate numai câteva pagini selectate, în urmă cu trei luni.

"Am publicat suficient material pentru a dovedi că era vorba despre acuzaţii serioase şi de lucruri foarte îngrijorătoare", a declarat ministrul, adăugând că armata afişează, de-acum o "toleranţă zero faţă de toate aceste subiecte".

Premierul Julia Gillard a calificat drept "profund dureroase" acuzaţiile conţinute de raport, a cărui lectură este "cu adevărat tulburătoare".

"Noi trebuie să hotărâm, în prezent, care este cel mai bun mijloc să facem faţă tuturor acestor lucruri, dată fiind perioada în care au avut loc faptele", a declarat ea pentru presă. Crearea unei "Comisii regale (anchetă publică) pentru aceste fapte, sau cel puţin pentru cele mai grave, este o opţiune", a continuat ea.

Guvernul a comandat acest raport în urma unei serii de scandaluri sexuale în rândul armatei australiene.

O prestigioasă academie militară a sancţionat un elev, în vârstă de 18 ani, al cărui prieten a postat înregistrări video din cursul întâlnirilor lor amoroase, putând fi văzute de colegi în incinta şcolii.

În urmă cu câteva luni, un raport de 400 de pagini a revenit asupra unei serii de incidente de la bordul unei nave militare, HMAS Success, în 2009, pe care domnea o "cultură a prădătorilor" şi destrăbălării însoţite de alcool, de exemplu, fiind atribuit un premiu pentru fiecare cucerire sexuală a unei colege femei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici