Armata britanică şi-a exprimat mulţumirea faţă de modul cum au decurs operaţiunile din Libia

Forţele aeriene britanice şi-au exprimat mulţumirea faţă de modul în care s-a desfăşurat ofensiva de sâmbătă, în Libia, a anunţat duminică numărul doi în ierarhia Royal Air Force, vicemareşalul Phil Osborn, citat de AFP.

Urmărește
6 afișări

"Ne simţim confortabil cu privire la modul în care s-au desfăşurat operaţiunile în noaptea" de vineri spre sâmbătă, a declarat Phil Osborn, într-o conferinţă de presă, la Londra.

Oficialul de rang înalt nu a vrut să ofere mai multe precizări asupra bilanţului bombardamentelor, în care forţele britanice şi americane au lansat 112 rachete de tip Tomahawk.

Generalul John Lorimer, purtătorul de cuvânt al Statului Major, a apreciat că este "prea devreme pentru a spune care este impactul pe teren".

Raidurile aeriene au ca obiectiv "ţinte reprezentând o ameninţare pentru instalarea unei zone de intedicţie aeriană", a declarat generalul, şi se concentrează asupra "sistemului integrat de apărare antiaeriană al Libiei", cum ar fi, spre exemplu, radarele. Ele se găsesc "în majoritate, în regiunea Tripoli", a adăugat acesta, fără să facă alte precizări.

Această "primă" fază, prealabilă instituirii zonei de interdicţie aeriană, va dura "atât cât este necesar", a spus el.

Vicemareşalul Osborne a refuzat să se pronunţe asupra pagubelor produse forţelor aeriene libiene. "Sistemul de apărare antiaeriană a Libiei nu mă îngrijorează", chiar dacă "ameninţarea persistă", declarat acesta.

Oficialul de rang înalt a dat asigurări că "riscul pagubelor colaterale este cea mai importantă preocupare" a oricărei planificări militare, răspunzând unei întrebări asupra unor posibile victime civile. "Nu vom viza o ţintă, dacă riscul este prea ridicat", a subliniat vicemareşalul, adăugând că rachetele de tip Tomohawk şi Stormshadow, trase sâmbătă, au "o preciezie de câţiva metri".

În operaţiuni au fost angajate avioane de luptă de tip Tornado GR4, înarmate cu rachete Stormshadow, care participă la cea mai îndepărtată misiune, faţă de baza lor, de la Războiului din Insulele Malvine (Falkland), în 1982, şi până în prezent. Avioanele Tornado, care au plecat de la baza Norfolk, în estul Angliei, au efectuat zboruri de opt ore.

În afară de avioanele Tornado, avioane de tip Eurofighter (Typhoon) "sunt pregătite să intervină" în faza ulterioară, care vizează crearea zonei de interdicţie aeriană, potrivit lui Phil Osborn.

La operaţiunile navale au participat fregatele Westminster şi Cumberland, dar şi submarinul Trafalgar, de la bordul căruia au fost lansate rachete Tomahawk.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici