Armata britanică şi-a exprimat mulţumirea faţă de modul cum au decurs operaţiunile din Libia

Publicat: 20 03. 2011, 15:45
Actualizat: 06 11. 2012, 13:50

„Ne simţim confortabil cu privire la modul în care s-au desfăşurat operaţiunile în noaptea” de vineri spre sâmbătă, a declarat Phil Osborn, într-o conferinţă de presă, la Londra.

Oficialul de rang înalt nu a vrut să ofere mai multe precizări asupra bilanţului bombardamentelor, în care forţele britanice şi americane au lansat 112 rachete de tip Tomahawk.

Generalul John Lorimer, purtătorul de cuvânt al Statului Major, a apreciat că este „prea devreme pentru a spune care este impactul pe teren”.

Raidurile aeriene au ca obiectiv „ţinte reprezentând o ameninţare pentru instalarea unei zone de intedicţie aeriană”, a declarat generalul, şi se concentrează asupra „sistemului integrat de apărare antiaeriană al Libiei”, cum ar fi, spre exemplu, radarele. Ele se găsesc „în majoritate, în regiunea Tripoli”, a adăugat acesta, fără să facă alte precizări.

Această „primă” fază, prealabilă instituirii zonei de interdicţie aeriană, va dura „atât cât este necesar”, a spus el.

Vicemareşalul Osborne a refuzat să se pronunţe asupra pagubelor produse forţelor aeriene libiene. „Sistemul de apărare antiaeriană a Libiei nu mă îngrijorează”, chiar dacă „ameninţarea persistă”, declarat acesta.

Oficialul de rang înalt a dat asigurări că „riscul pagubelor colaterale este cea mai importantă preocupare” a oricărei planificări militare, răspunzând unei întrebări asupra unor posibile victime civile. „Nu vom viza o ţintă, dacă riscul este prea ridicat”, a subliniat vicemareşalul, adăugând că rachetele de tip Tomohawk şi Stormshadow, trase sâmbătă, au „o preciezie de câţiva metri”.

În operaţiuni au fost angajate avioane de luptă de tip Tornado GR4, înarmate cu rachete Stormshadow, care participă la cea mai îndepărtată misiune, faţă de baza lor, de la Războiului din Insulele Malvine (Falkland), în 1982, şi până în prezent. Avioanele Tornado, care au plecat de la baza Norfolk, în estul Angliei, au efectuat zboruri de opt ore.

În afară de avioanele Tornado, avioane de tip Eurofighter (Typhoon) „sunt pregătite să intervină” în faza ulterioară, care vizează crearea zonei de interdicţie aeriană, potrivit lui Phil Osborn.

La operaţiunile navale au participat fregatele Westminster şi Cumberland, dar şi submarinul Trafalgar, de la bordul căruia au fost lansate rachete Tomahawk.