Armata egipteană către Mubarak: Nu vrem să sfârşeşti precum Ceauşescu

Armata i-a transmis preşedintelui Hosni Mubarak un mesaj ascuns, când a anunţat că nu va acţiona împotriva protestatarilor, şi anume că nu vrea să-l umilească şi să "sfârşească precum Nicolae Ceauşescu", a declarat un participant la mitingul de la Cairo, citat de The Guardian, în ediţia electronică.

Urmărește
83 afișări
Imaginea articolului Armata egipteană către Mubarak: Nu vrem să sfârşeşti precum Ceauşescu

Armata egipteană către Mubarak: Nu vrem să sfârşeşti precum Ceauşescu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comentând asigurările militarilor privind securitatea protestatarilor, Muhammad Warsi, un chirurg în vârstă de 60 de ani, a declarat că "mesajul ascuns" transmis de comandamentul superior al armatei "este acelaşi mesaj transmis de elitele ţării". "Ei îi spun (lui Mubarak) «Te-am iubit acum 30 de ani. Nu vrem să te umilim. Nu vrem să sfârşeşti ca (preşedintele român) Nicolae Ceauşescu. Pleacă în pace", a declarat Warsi.

Egiptenii, care cu doar câteva zile în urmă nu s-ar fi gândit să protesteze, să vorbească de rău despre Mubarak, care se află la putere de 30 de ani, sau să le dea jurnaliştilor cu care stau de vorbă numele lor, au găsit curajul să îşi exprime liber opiniile, comentează publicaţia.

"Este un proces nou pentru noi. Sunt primii noştri paşi. Nu ştim, încă, încotro ne îndreptăm", a declarat Mohammed Gaber, un inginer IT în domeniul petrolier care participa marţi la mitingul de un milion de persoane, în Piaţa Tahrir, din centrul capitalei egiptene. "Ca să fiu cinstit, sunt în continuare surprins. Nimeni nu se aştepta la aşa ceva. Dacă s-ar fi adunat un grup de studenţi, ar fi fost zdrobiţi imediat", a continuat el.

Admiraţia pentru tineri este o temă frecventă a discuţiilor între protestatari. "Îmi este ruşine de generaţia mea. Noi, bătrânii, am stat liniştiţi şi am trăit zeci de ani de corupţie, fără să ridicăm un deget", a declarat Aza el-Hadari, un librar, în vârstă de 63 de ani. "Această generaţie mi-a dat înapot cei mai buni ani din viaţa mea. Îl compătimesc pe Mubarak, care, până la urmă, a fost un erou al efortului de război din 1973, că este obligat să plece cu atât de puţină demnitate. (...) Va rămâne în istoria Egiptului ca preşedintele care a ordonat împuşcarea fiilor şi fiicelor sale", a subliniat el.

Azzam Abdel Latif şi soţia sa au realizat un poster cu fiul lor, Lotfi, în vârstă de 28 de ani, alături de raportul autopsiei asupra morţii acestuia, vineri, în timpul confruntărilor dure între poliţie şi protestatari. Lotfi se întorcea de la serviciu, în cartierul Imbaba, pe malul vestic al Nilului, când a fost prins în schimbul de focuri. El trecea pe lângă un copil, rănit de şrapnel. "L-a luat pe copil şi s-a dus să discute cu un poliţist, pe care l-a întrebat de ce trag cu gloanţe reale (...). Poliţistul i-a tras două gloanţe în piept, iar fiul meu a murit pe loc", a declarat Latif.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici