Armata franceză a păstrat 18 luni tăcere asupra răstunării unui camion de transport nuclear

Un militar fără calificare a răsturnat un camion de transport nuclear în incinta unei baze militare din sudul Franţei, accident ce a produs un prejudiciu în valoare de 50 de milioane de euro armatei franceze, care l-a ţinut secret timp de 18 luni, a anunţat vineri o sursă judiciară.

Urmărește
1132 afișări
Imaginea articolului Armata franceză a păstrat 18 luni tăcere asupra răstunării unui camion de transport nuclear

Armata franceză a păstrat 18 luni tăcere asupra răstunării unui camion de transport nuclear (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şoferul va fi judecat cu uşile închise pe 16 ianuarie, de către un tribunal militar, la Marsilia.

Caporalul, în vârstă de 28 de ani, este inculpat pentru răniri involuntare, scoaterea din serviciu a unor materiale utilizate de forţele armate şi încălcarea consemnului, potrivit sursei judiciare.

Accidentul s-a produs pe 9 iunie 2010, la baza aeriană din Istres (sud).

Cotidianul La Marseillaise scrie că la bordul camionului de transport nuclear se aflau trei militari, doi şoferi şi superiorul lor. Vehiculul, de 33 de tone, s-a răsturnat într-un viraj, din cauza vitezei, încercând să evite un soldat care făcea jogging în incinta bazei.

Cei trei militari au fost răniţi. Unul dintre ei a petrecut şase luni la pat, cu două fracturi cervicale.

Pagubele materiale produse au fost estimate de către armată la suma de 50 de milioane de euro.

Ancheta a relevat rularea cu viteză excesivă, în mai multe rânduri, pe traseul camionului - şi anume cu până la 105 kilometri pe oră, în contextul în care motorul este, în mod teoretic, limitat la o viteză maximă de 80 de kilometri pe oră, cu excepţia unor situaţii de urgenţă -, dar şi unele probleme mecanice recente înregistrate de vehicul.

De asemenea, investigaţiile au relevat că şoferul nu avea calificarea necesară să conducă acest camion şi că armata i-a eliberat brevetul necesar "prin echivalare", la două săptămâni după accident, cu efect retroactiv de la 1 martie 2010.

În plus, armata a înfiinţat în mod oficial "Escadronul de Transport de Materiale Specializate", implicat în acest accident de la 9 iunie 2010, abia pe 7 aprilie 2011, adăugându-l listei unităţilor militare ale căror misiuni necesită, din motive de securitate, respectarea anonimatului personalului.

Bernard Dupraz, Delegatul pentru Securitate Nucleară şi Radioprotecţia Activităţilor şi Instalaţiilor din Apărare, a recunoscut, citat de La Marseillaise, că acest caz evidenţiază "lucruri inacceptabile".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici