Armata indoneziană pune capăt operaţiunilor de recuperare a epavei avionului AirAsia

Armata indoneziană a anunţat marţi că a pus capăt operaţiunilor întreprinse în Marea Java cu scopul de a recupera epava avionului AirAsia (QZ8501) care s-a prăbuşit pe 28 decembrie, după eşecul mai multor încercări de a scoate fuzelajul din apă, relatează AFP.

Urmărește
769 afișări
Imaginea articolului Armata indoneziană pune capăt operaţiunilor de recuperare a epavei avionului AirAsia

Armata indoneziană pune capăt operaţiunilor de recuperare a epavei avionului AirAsia (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Toate forţele noastre au fost retrase" din zona de căutare, în largul Insulei Borneo, a declarat contraamiralul Widodo, care supervizează operaţiunile de căutare şi salvare.

"Ne cerem scuze faţă de familiile victimelor", a adăugat contraamiralul, având în vedere că doar 70 de cadavre au fost recuperate până în prezent, deşi la bordul avionului se aflau 162 de persoane. Airbusul A320-200 a decolat din oraşul indonezian Surabaya către Singapore, după care s-a prăbuşit în mare. Niciun alt cadavru nu a mai fost găsit, a mai anunţat militarul.

Echipe indoneziene încercau de sâmbătă să recupereze fuzelajul, cu ajutorul unor saci plutitori uriaşi. Epava se află la aproximativ 30 de metri adâncime. Autorităţile sperau să găsească celelalte cadavre în aceasta.

Echipele au reuşit să ridice fuzelajul timp de două minute, dar cablurile s-au rupt. Epava s-a rupt şi ea în două şi a căzut înapoi pe fundul mării.

Cutiile negre - înregistratorul de zbor al conversaţiilor dintre piloţi şi cu controlul aerian (cel fonic) şi celălalt, cu parametrii avionului (viteză, altitudine, regimul motoarelor, etc.) - au fost deja recuperate, iar în prezent sunt analizate de către anchetatori, care urmează să prezinte un raport preliminar joi.

Pilotul avionului AirAsia a cerut să ia altitudine pentru a evita nori, dar nu a primit autorizare imediat de la controlorii aerieni, din cauza traficului prea intens în acest sector foarte frecventat. Airbusul a dispărut ulterior de pe ecranele radar.

Potrivit ministrului indonezian al Transporturilor Ignasisus Jonan, avionul a efectuat o ascensiune prea rapidă, după care a intrat în picaj şi s-a prăbuşit în mare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici