Excursiile vor fi organizate de două ori pe zi în Înălţimile Golan şi se vor desfăşura timp de o săptămână, începând cu duminică. Biletele s-au vândut aproape imediat.
Sub escortă militară, în autobuze antiglonţ, grupuri mici vor călători până la 2,5 km pe teritoriul sirian, care a fost inaccesibil până când Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au cucerit zona-tampon Golan după căderea liderului Bashar al-Assad în decembrie.
Israelul a ocupat Înălţimile Golan în 1967 şi controlează în prezent alte sute de kilometri pătraţi din teritoriul sirian.
Itinerariul excursiilor include partea siriană a Muntelui Hermon, care domină Damascul, şi fermele libaneze Shebaa de la poalele muntelui. Fâşia de teritoriu libanez ocupată de Israel, despre care se spune că este locul legământului lui Dumnezeu cu Avraam, a fost timp de decenii un focar de violenţă între Israel şi grupul militant libanez Hezbollah.
Vizitatorii vor putea, de asemenea, să facă drumeţii şi să înoate în valea râului Ruqqad, care se varsă în râul Yarmouk la graniţa cu Iordania. Ei vor vedea, de asemenea, părţi din calea ferată otomană abandonată Hejaz, care făcea legătura între capitala imperiului din Istanbul, Haifa, Nablus şi locurile sfinte din actuala Arabie Saudită.
Excursiile au fost organizate de Divizia 210 a IDF, consiliul regional Golan, centrul de educaţie religioasă Keshet Yehonatan, şcoala ecologistă Golan Field School şi autoritatea israeliană pentru natură şi parcuri, conform ziarului Yedioth Ahronoth.
Tururile fac parte dintr-o iniţiativă mai amplă, numită „Întoarcerea într-un nord mai sigur”. Armata israeliană a declarat: „Este important pentru noi să readucem patrimoniul şi turismul în regiune şi să spunem povestea bătăliilor purtate în timpul războiului”.