Armata norvegiană a fost ţinta unui atac informatic după ce s-a alăturat operaţiunilor din Libia

Armata norvegiană a fost victima unui atac informatic "extins", la sfârşitul lui martie, la o zi după primele bombardamente ale avioanelor de tip F-16 norvegiene asupra Libiei, au anunţat, joi, forţele armate, relatează AFP.

Urmărește
6 afișări

"Armata este în mod frecvent ţinta unor atacuri informatice şi viruşi (informatici), dar nu de o asemenea amploare", a declarat Hilde Lindboe, o purtătoare de cuvânt a organismului însărcinat cu gestionarea Infrastructurilor Apărării Norvegiene (INI).

La 25 martie, a doua zi după primele bombardamente norvegiene în Libia, aproximativ 100 de angajaţi din domeniul Apărării, între care şi oficiali de rang înalt, au primit un e-mail, în norvegiană, însoţit de un document ataşat care, după deschidere, urma să elibereze un virus conceput pentru a "extirpa" informaţiile de pe calculatorul-gazdă.

"Din câte am putut stabili noi, nu a putut fi obţinută nicio informaţie sensibilă", a subliniat Hilde Lindboe.

Potrivit INI, doar un calculator care conţinea informaţii neclasificate a fost contaminat în acest atac.

Siguranţa Norvegiană (PST) a deschis o anchetă cu scopul de a identifica agresorul.

Autorităţile refuză, pentru moment, să facă o legătură între atacul informatic şi începutul bombardamentelor în Libia.

Norvegia a trimis avioane de tip F-16 în Creta, pentru a participa la punerea în aplicare a Rezoluţiei 1.973 a Consiliului de Securitate al ONU, vizând să protejeze populaţia libiană. Însă, această ţară scandinavă a avertizat că îşi va reduce angajamentul, dacă operaţiunile vor continua după 24 iunie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici