Armata turcă a primit autorizaţie pentru o incursiune militară în Irak
Deşi SUA se opun acestor operaţiuni, Turcia a promis în mod repetat să desfiinţeze gherilele Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) care lansează din nordul Irakului atacuri asupra teritoriului turc.
"Am luat decizia în cadrul Cabinetului la 28 noiembrie, iar cu ajutorul preşedintelui, Forţele armate turce au probarea de a desfăşura operaţiuni transfrontaliere", a precizat Erdogan într-o declaraţie televizată.
Din declaraţiile premierului nu reiese clar dacă o incursiune a armatei turce în Irak este iminenetă. Turcia a mobilizat în apropierea graniţei, 100.000 de soldaţi, tancuri, artilerie şi avioane de război, în vederea unei eventuale incursiuni în Irak.
Parlamentul Turciei a aprobat la 17 octombrie o rezoluţie care oferă Guvernului baza legală pentru a ordona operaţiuni militare transforntaliere dacă acestea sunt necesare.
Rezoluţia a fost aprobată de majoritatea parlamentarilor, ca urmare a unei serii de atacuri sângeroase ale PKK împotriva forţelor turceşti de securitate, care au generat mişcări naţionaliste pe teritoriul Turciei, stat membru NATO, care aspiră şi la integrarea în Uniunea Europeană.
Erdogan a avut întâlniri urgente cu preşedintele american George W. Bush la începutul lui noiembrie la Casa Albă, obţinând de la acesta promisiunea unei mai bune cooperări, inclusiv în privinţa furnizării informaţiilor referitoarele la PKK, o grupare pe care şi Washingtonul o consideră teroristă.
Autorităţile kurde din nordul Irakului, interesate de blocarea unei posibile incursiuni turceşti, au luat la rândul lor măsuri de izolare a celor 3.000 de rebeli PKK din regiune.
Săptămâna aceasta însă guvernul Turciei a repetat că aşteaptă acţiuni mai concrete ale trupelor americane şi irakiene împotriva rebelilor PKK, pe care Ankara îi consideră responsabili pentru moartea a circa 40.000 de persoane de când gruparea a lansat mişcarea insurgentă în 1984.