Armata turcă nu a găsit urme de explozibili pe fragmentele avionului militar doborât de Siria

Armata Turciei a anunţat că nu a găsit urme de explozibili pe fragmentele avionului de vânătoare doborât de Siria, provocând confuzie şi mai multe semne de întrebare în presa turcă referitor la desfăşurarea acestui incident.

Urmărește
484 afișări
Imaginea articolului Armata turcă nu a găsit urme de explozibili pe fragmentele avionului militar doborât de Siria

Armata turcă nu a găsit urme de explozibili pe fragmentele avionului militar doborât de Siria (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Pe fragmentele (aparatului) recuperate din mare, nu a fost detectată nici o urmă de produs inflamabil sau de explozibil", a declarat Statul Major al Armatei turce miercuri seara, într-un comunicat, adăugând că restul fragmentelor au ajuns pe fundul Mării Mediterane şi urmează să fie studiate pentru a ajunge la o concluzie finală.

Pentru prima dată, armata turcă nu a folosit expresia "doborât de Siria" preferând să vorbească despre "avionul nostru pe care Siria afirmă că l-a distrus", provocând oarecare confuzie în ceea ce priveşte desfăşurare incidentului, care a provocat o criză gravă între Siria şi Turcia.

Până în prezent, turcii au insistat să spună că Siria a doborât la 22 iunie unul dintre avioanele lor de tip F-4 Phantom, aflat într-o misiune de antrenament în estul Mării Mediterane, cu tiruri ale apărării antiaeriene (DCA) sau cu rachete sol-aer.

Cei doi piloţi au fost ucişi.

Damascul a recunoscut că a distrus acest avion, acuzându-l că a intrat în spaţiul său aerian.

Joi, presa turcă îşi punea întrebări, pe baza comunicatului armatei, asupra motivelor prăbuşirii aparatului, evocând teza unui posibil accident provocat de o eroare de pilotaj sau de o defecţiune tehnică, fără a exclude total un act ostil.

Un fost general din cadrul forţelor aeriene, Erdogan Karakus, întrebat de publicaţia Hurriyet, consideră că ar putea fi vorba despre un accident. "Nu ştim exact ce s-a întâmplat întrucât fuselajul avionului nu a putut fi studiat, dar Turcia pare să îşi schimbe teoria", a declarat el pentru cotidian.

Potrivit unui alt specialist citat de cotidianul Milliyet, un obuz al artileriei antieriene care ar fi explodat în apropierea aparatului aflat în zbor l-ar fi putut destabiliza şi i-ar fi putut provoca prăbuşirea.

Turcia a denunţat un "act ostil" din partea statului vecin. Relaţiile între Turcia şi Siria, foşti aliaţi, s-au degradat puternic de la începutul reprimării revoltelor în Siria, la începutul lui martie 2011.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici