Armele ruseşti din Ucraina folosesc sute de componente occidentale. Putin a achiziţionat tehnologie şi din SUA

Peste 450 de componente fabricate în străinătate au fost găsite în armele ruseşti recuperate în Ucraina, dovadă că Moscova a achiziţionat tehnologie critică de la companii din Statele Unite, Europa şi Asia în anii dinaintea invaziei, potrivit unui raport al think tank- ului Royal United Services.

Urmărește
15444 afișări
Imaginea articolului Armele ruseşti din Ucraina folosesc sute de componente occidentale. Putin a achiziţionat tehnologie şi din SUA

Armele ruseşti din Ucraina folosesc sute de componente occidentale. Putin a achiziţionat tehnologie şi din SUA

De la începutul războiului, în urmă cu cinci luni, armata ucraineană a capturat sau a recuperat de pe câmpul de luptă arme ruseşti intacte sau parţial deteriorate. Când au fost dezasamblate, s-a constatat că 27 dintre aceste arme şi sisteme militare, de la rachete de croazieră la sisteme de apărare aeriană, se bazează predominant pe componente occidentale, potrivit cercetării Royal United Services Institute (RUSI) citată de Reuters.

Aceasta este cea mai detaliată evaluare publicată până în prezent a rolului jucat de componentele occidentale în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Aproximativ două treimi dintre componente au fost fabricate de companii cu sediul în SUA, a constatat RUSI, pe baza armelor recuperate din Ucraina. Produsele fabricate de Analog Devices şi Texas Instruments, cu sediul în SUA, au reprezentat aproape un sfert din toate componentele occidentale din arme.

Alte componente proveneau de la companii din Japonia, Coreea de Sud, Marea Britanie, Germania, Elveţia şi Olanda.

"Armele ruseşti care depind în mod critic de electronica occidentală au dus la moartea a mii de ucraineni", a declarat pentru Reuters Jack Watling, specialist în război terestru la RUSI.

În timp ce multe dintre componentele străine se găsesc în bunuri de uz casnic de zi cu zi, cum ar fi cuptoarele cu microunde, care nu fac obiectul controalelor la export, RUSI a declarat că o întărire a restricţiilor la export şi a aplicării acestora ar putea îngreuna refacerea arsenalului de arme al Rusiei, precum rachetele de croazieră.

Într-un caz, o rachetă de croazieră rusă 9M727, una dintre cele mai avansate arme ale ţării, care poate manevra la altitudine joasă pentru a se sustrage de la radare şi poate lovi ţinte aflate la sute de kilometri distanţă, conţinea 31 de componente străine. Piesele au fost fabricate de companii printre care se numărau Texas Instruments Inc şi Advanced Micro Devices Inc, cu sediul în SUA, precum şi Cypress Semiconductor, care este acum deţinută de Infineon AG, o companie germană, a constatat ancheta RUSI.

Într-un alt caz, o rachetă de croazieră rusă Kh-101, care a fost folosită pentru a lovi oraşe ucrainene, inclusiv capitala Kiev, avea, de asemenea, 31 de componente străine, cu piese fabricate de companii precum Intel Corporation, cu sediul în SUA, şi Xilinx, deţinută de AMD.

Ca răspuns la întrebările privind modul în care cipurile lor au ajuns în armele ruseşti, companiile au declarat că respectă sancţiunile comerciale şi că au încetat să mai vândă componente Rusiei.

Analog Devices a declarat că societatea şi-a închis activitatea în Rusia şi a instruit distribuitorii să oprească livrările către această ţară.

Texas Instruments a declarat că respectă toate legile din ţările în care îşi desfăşoară activitatea, iar componentele găsite în armele ruseşti au fost concepute pentru produse comerciale. Intel a declarat că "nu susţine şi nu tolerează ca produsele noastre să fie folosite pentru a încălca drepturile omului".

Infineon a declarat că este "profund îngrijorată" dacă produsele sale sunt folosite în scopuri pentru care nu au fost proiectate. AMD a declarat că respectă cu stricteţe toate legile globale de control al exporturilor.

Multe dintre componentele străine costă doar câţiva dolari, iar companiile ruseşti ar fi putut să le cumpere înainte de începerea invaziei din Ucraina, online, prin intermediul distribuitorilor naţionali sau internaţionali, deoarece acestea puteau fi folosite în aplicaţii non-militare.

Cu toate acestea, mai mult de 80 de microcipuri fabricate în Occident au fost supuse controalelor la export ale SUA cel puţin din 2014, ceea ce înseamnă că ar fi avut nevoie de o licenţă pentru a fi trimise în Rusia, a precizat RUSI.

Constatările investigaţiei arată modul în care armata rusă rămâne dependentă de microcipuri străine pentru orice, de la radiouri tactice la drone şi muniţii de precizie cu rază lungă de acţiune, şi că guvernele occidentale au fost lente în a limita accesul Rusiei la aceste tehnologii, în special după invazia din Crimeea, în 2014.

Războiul dintre Rusia şi Ucraina, care a început la 24 februarie, a ucis mii de oameni, a forţat strămutarea altor milioane şi a devastat mai multe oraşe. Puterea de foc superioară a Rusiei, inclusiv utilizarea rachetelor balistice şi de croazieră, a ajutat forţele sale să străpungă estul Ucrainei şi să ocupe aproximativ o cincime din ţară.

Trupele ruse au tras peste 3.650 de rachete şi rachete ghidate în primele cinci luni de război, potrivit Statului Major al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare. Printre acestea se numără rachetele 9M727 şi Kh-101. Rachetele ruseşti au fost folosite pentru a lovi ţinte, inclusiv linii de cale ferată pentru a întrerupe liniile de aprovizionare occidentale, infrastructură militară şi ţinte civile, precum centre comerciale şi spitale. Rusia a declarat că a tras doar asupra unor ţinte militare. Autorităţile ruse nu au oferit alte comentarii pentru acest articol.

În urma invaziei din Ucraina, Statele Unite au anunţat sancţiuni radicale pentru a încerca să slăbească economia şi armata Rusiei. Printre acestea se numără şi interzicerea vânzării către Rusia a numeroase microcipuri sensibile. Ţări din Europa, precum şi Japonia, Taiwan şi Coreea de Sud - toate ţări-cheie în fabricarea cipurilor - au anunţat restricţii similare.

Potrivit RUSI, Rusia lucrează în prezent pentru a găsi noi rute pentru a-şi asigura accesul la microcipurile occidentale. Multe componente sunt vândute prin intermediul unor distribuitori care operează în Asia, cum ar fi Hong Kong, care acţionează ca o poartă de acces pentru electronicele care ajung la armata rusă sau la companiile care acţionează în numele acesteia, a constatat RUSI.

Guvernul rus nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici