- Home
- Externe
- EREVAN, (23.04.2015, 13:53)
- Valentin Vidu - Mediafax
Armenia comemorează vineri 100 de ani de la genocidul din timpul Imperiului Otoman
Armenia comemorează vineri un secol de la începutul deportărilor şi masacrelor din timpul Imperiului Otoman, în 1915, soldate cu 1,5 milioane de morţi, un memorial care formează identitatea naţională a acestei mici ţări din Asia Centrală.
Urmărește
414 afișări
Armenia comemorează vineri 100 de ani de la genocidul din timpul Imperiului Otoman (Imagine: HEPTA)
"Comemorarea genocidului este cel mai puternic factor în formarea identităţii naţionale în Armenia", declară pentru DPA Aharon Adibekyan, un sociolog din Yerevan, capitala ţării.
Centenarul este marcat, anul acesta, de prezenţa preşedinţilor francez Francois Hollande şi rus Vladimir Putin, şi de o nouă controversă cu Turcia, al cărei Guvern face campanie împotriva recunoaşterii genocidului, invocând o "falsificare" a istoriei.
Preşedintele Recep Tayyip Edrogan l-a criticat pe Papa Francisc, după ce acesta a denunţat atrocităţile "primului genocid din secolul al XX-lea", cerându-i pur şi simplu Suveranului Pontif să nu mai spună "prostii".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Războiul din Ucraina, ziua 1066. Explozii la Kiev în timpul unui raid aerian / Incendiu la o rafinărie de petrol din regiunea Ryazan din Rusia
-
Djokovic, accidentat, s-a retras din semifinala de la Australian Open. Zverev, în finală
-
Trump ordonă desecretizarea documentelor despre asasinatele care i-au vizat pe Kennedy şi Martin Luther King
Însă pentru cei aproximativ trei milioane de locuitori ai Armeniei, comemorarea este un simbol al unităţii naţionale, în contextul în care până la zece milioane de armeni trăiesc în străinătate.
Numeroşi armeni din diaspora se vor afla printre sutele de mii de vizitatori aşteptaţi vineri la Memorialul Tsitsernakaberd, un complex situat pe un deal, la Erevan.
În apropiere se află Muzeul Genocidului, în care este expusă o colecţie impresionantă de fotografii ce le aminteşte vizitatorilor Holocaustul comis de naziştii german asupra evreilor, declanşat la 25 de ani după genocidul armenilor.
Complexul este străjuit de Muntele Ararat, muntele biblic pe care s-a oprit Arca lui Noe, simbolul naţional al Armeniei.
Faptul că vulcanul stins, acoperit de zăpadă, se află de cealaltă parte a frontierei - închise - cu Turcia le aminteşte armenilor suferinţa îndurată.
"De câte ori vedem Araratul, ne amintim nedreptatea", declară Alexander Ovsepyan, un pictor care îşi vinde lucrările într-o piaţă de suveniruri din capitală.
Frontierele Armeniei au fost trasate în primele zile ale Uniunii Sovietice, care a cedat teritorii importante Turciei, inclusiv Muntele Ararat. Mulţi tineri armeni îşi percep ţara înconjurată de oponenţi - Turcia la vest şi Azerbaidjanul la est.
Relaţiile cu Azerbaidjanul sunt şi mai tensionate, din cauza conflictului îngheţat din Nagorno-Karabah, unde schimburile de focuri între militarii celor două părţi s-au intensificat în ultima perioadă.
"Faptul că politicienii turci nu acceptă ceea ce au făcut străbunicii lor este pur şi simplu nedrept", declară Ruben, în vârstă de 28 de ani, un trecător, pe o stradă din Erevan.
Alţii se tem că şansele ca Turcia să recunoască genocidul scad. "Dacă nu se întâmplă după 100 de ani, probabil că nu se va mai întâmpla niciodată", spune o tânără, Azmik, în vârstă de 23 de ani.
Cu toate acestea, evenimente de comemorare sunt planificate săptămâna aceasta la Istanbul, capitala de atunci a imperiului, unde autorităţile otomane au început programul deportărilor, vizându-i pe intelectualii armeni.
Armeni din întreaga lume sunt aşteptaţi să refacă un traseu care începe la Muzeul Islamic - fostul cartier general al poliţiei, situat de partea europeană, unde au fost încarceraţi primii armeni - şi care continuă la o gară situată în partea asiatică a metropolei, de unde erau expulzaţi.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Turcia "împărtăşeşte durerea" familiilor armenilor masacraţi în urmă cu 100 de ani, afirmă Davutoglu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cutremur în lumea televiziunii din România! Prezentatoarea-vedetă a postului a demisionat! Declarații în premieră! A fost vreme de 11 ani printre cele mai apreciate figuri din trustul Antena
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe