- Home
- Externe
- (10.10.2020, 14:30)
- Bogdana Gusuleac
Armenia şi Azerbaidjan se acuză reciproc de nerespectarea armistiţiului de încetare a focului. Care sunt aliaţii politici ale celor două state
- Armenia şi Azerbaidjan se acuză reciproc de nerespectarea armistiţiului de încetare a focului în Nagorno-Karabakh, ridicând, astfel, suspiciuni cu privire la veridicitatea armistiţiului mediat de către Rusia.
- Discuţiile pe marginea armistiţiului au fost ocazia cu care şefii celor state s-au întâlnit pentru prima dată, de la începutul atacurilor, de pe 27 septembrie.
- Din cauza acestor conflicte vechi reaprinse, frica la nivel internaţional este că aceste atacuri ar putea degenera şi, treptat, să fie implicaţi şi aliaţii celor două ţări, respectiv Turcia şi Rusia.
Urmărește
1523 afișări
Armenia şi Azerbaidjan se acuză reciproc de nerespectarea armistiţiului de încetare a focului. Care sunt aliaţii politici ale celor două state
Armenia şi Azerbaidjan se acuză reciproc de nerespectarea armistiţiului de încetare a focului în Nagorno-Karabakh, ridicând, astfel, suspiciuni cu privire la veridicitatea armistiţiului mediat de către Rusia, relatează Reuters.
Armistiţiul a fost îndelung dezbătut la Moscova, de către Vladimir Putin, şi agreat în decursul dimineţii de sâmbătă. Ca urmare a acestui gest de pace, armatele armene şi azere trebuiau să oprească atacurile şi să îşi retragă forţele. Însa, la minute distanţă de la semnarea armistiţiului, au început acuzaţiile reciproce de nerespectare a deciziei de pace.
Pe de-o parte, Ministrul Apărării din Armenia acuză Azerbaidjanul de atac în interiorul Armeniei şi, pe de altă parte, forţele etnice armene din Karabakh au susţinut că forţele azere au lansat o nouă ofensivă la câteva minute după semnarea armistiţiului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Canada vrea să-şi consolideze legăturile cu UE în faţa ameninţărilor cu tarifele impuse de Trump
-
Presa şi ONG-urile din Georgia, în pericol. Partidul de guvernământ anunţă legi drastice
-
Trump continuă cu ameninţările: Va anunţa noi tarife „reciproce” săptămâna viitoare. În vizor se află şi UE
Cu toate acestea, preşedintele azer Ilham Aliyev a declarat că ambele părţi încearcă acum să găsească o soluţie politică.
Discuţiile pe marginea armistiţiului au fost ocazia cu care şefii celor state s-au întâlnit pentru prima dată, de la începutul atacurilor, de pe 27 septembrie.
Ministrul de Externe rus, Sergei Lavrov, a fost principalul mediator al conflictului. ”Termenii principali ai armistiţiului vor fi agreaţi în curând”, a declarat Lavrov, după 10 ore de discuţii.
Ministrul de Externe din Armenia, Zohrab Mnatsakanyan şi omologul său azer, Jeyhun Bayramov, nu au oferit declaraţii de la semnarea armistiţiului la Moscova.
Cine sunt susţinătorii celor două ţări
Pe de-o parte, Mnatsakanyan a ţinut să îl felicite pe preşedintele Putin şi să îi mulţumească pentru participarea sa deosebit de importantă în discuţiile de negociere ale armistiţiului.
Totodată, Turcia, a declarat că va rămâne alături de Azerbaidjan, indiferent ce decizie va lua: ”Armistiţiul este un pas înainte către pace, însă nu este o soluţie pe termen lung. Turcia va susţine Azerbaidjanul indiferent ce decizie va lua, şi o va susţine atât la masa negocierilor, cât şi pe front”.
Din cauza acestor conflicte vechi reaprinse, frica la nivel internaţional este că aceste atacuri ar putea degenera şi, treptat, să fie implicaţi şi aliaţii celor două ţări, respectiv Turcia şi Rusia.
Totodată, atacurile din Nagorno-Karabakh ridică suspiciuni cu privire la siguranţa ţevilor de petrol şi gaze dinspre Azerbaidjan.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: BREAKING. Ionuţ Dumitru, profesor ASE: România a depăşit Polonia la PIB per capita şi este peste Ungaria, Croaţia sau Grecia
Citește pe www.zf.ro: Cum alegem zona unde cumpărăm o locuinţă şi ce facilităţi importante trebuie să existe în proximitate
Citește și: Proiect de infrastructură uriaş al SUA, în România: Autostradă şi cale ferată, din Portul Constanţa până în Portul Gdansk din Polonia. Zuckerman: Un beneficiu uriaş pentru economie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
PROSPORT.RO
Produsul de 21 de lei de la Pepco i-a înnebunit pe români. Se bat pentru ustensila care face praf aparaturile scumpe
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe