- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Armenii se vor prezenta duminică la urne pentru a alege un nou Parlament
Armenii sunt chemaţi duminică să aleagă membrii unui nou Parlament, un scrutin disputat între formaţiunea preşedintelui şi un partid din cadrul coaliţiei aflate la putere, condus de către un fost campion la skanderbeg.
Armenii se vor prezenta duminică la urne pentru a alege un nou Parlament (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Scrutinul din această fostă republică sovietică de 3,3 milioane de locuitori este primul organizat la nivel naţional de la alegerile prezidenţiale din 2008, câştigat de Serge Sarkissian, urmat de confruntări violente între poliţie şi opoziţie, în cursul cărora au fost ucise zece persoane.
Potrivit sondajelor, partidul republican al lui Sarkissian, în prezent majoritar în Parlament, îl devansează pe aliatul său, Armenia Prosperă, condus de milionarul Gagik Tsarukyan, un om de afaceri şi fost campion la skanderbeg.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Autorităţile au promis un scrutin transparent în vederea alegerii celor 131 de deputaţi.
"Suntem profund convinşi că avem nevoie de alegeri clare, transparente, juste şi cinstite, deoarece, dacă autorităţile vor să întreprindă reforme de fond, ele au nevoie de susţinerea populaţiei", a declarat pentru AFP premierul Tigran Sarkissian, membru al partidului republican.
Un raport al observatorilor Organizaţiei pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE) nu a anunţat probleme de amploare, pentru moment.
Însă, presa locală a scris că membrii coaliţiei aflate la putere ar "cumpăra voturi" distribuind antene parabolice, telefoane mobile, alimente, alcool şi chiar tractoare.
"Alegătorii săraci aşteaptă alegerile pentru că speră să primească cadouri şi beneficii", a declarat pentru AFP sociologul Ghevorg Poghosian.
Partidul de opoziţie Congresul Naţional Armean apreciază, pe de altă parte, că alegerile au avut loc într-o "atmosferă de frică şi intimidare" orchestrată de "mafia" de la putere.
"Uneori Armenia pare democratică, dar este o faţadă. Noi trebuie să anihilăm acest regim care seamănă cu o mafie şi care a deturnat statul în scopul îmbogăţirii personale", a declarat pentru AFP un membru al acestui partid, Levon Zurabian.
Partidul său va organiza manifestaţii imediat după alegeri, în caz de fraude masive, avertizează el.
Partidul Armenia Prosperă, care reproşează partidului preşedintelui modul în care a gestionat economia, a anunţat, de asemenea, că intenţionează să iasă în stradă.
"Dacă oamenii sunt din nou dezamăgiţi şi frustraţi pentru că alegerile nu se desfăşoară în mod cinstit (...), vechile probleme vor fi exacerbate, ceea ce ar putea conduce la o perioadă de instabilitate", apreciază un reprezentant al acestui partid, Vartan Oskanian, un fost ministru de Externe.
Campania a fost dominată de teme ca sărăcia, şomajul şi migraţia.
Armenia se confruntă cu importante probleme economice, în special din cauza închiderii frontierelor cu vecinii săi Turcia şi Azerbaidjanul.
Baku şi Erevanul îşi dispută, de la prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice, controlul asupra Nagorno-Karabah, o regiune separatistă azeră cu populaţie majoritară armeană.
În plus, Turcia şi Armenia au disensiuni legate de masacrarea armenilor în timpul Imperiului Otoman, în perioada 1915-1917.
Unii analişti şi-au exprimat scepticismul cu privire la voinţa de reformare a regimului.
"Dacă vom avea cele mai bune alegeri posibile, total libere şi cinstite, acest lucru va constitui un precedent important", subliniază Richard Giragosian de la Centrul Regional de Studii.
"Dar tot nu va fi suficient, deoarece oligarhii vor fi puternici în continuare, Parlamentul va fi tot supus, iar legea va rămâne tot la bunăvoinţa unora", a adăugat el.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO