- Home
- Externe
- GAZA, (11.08.2014, 10:33)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Armistiţiu de 72 de ore între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza
Un armistiţiu de 72 de ore a intrat în vigoare în Fâşia Gaza, la miezul nopţii de duminică spre luni, şi era respectat luni dimineaţa, în timp ce negocieri în vederea transformării lui într-un armistiţiu pe o perioadă nedeterminată continuau cu ajutorul unui mediator egiptean.
Urmărește
180 afișări
Armistiţiu de 72 de ore între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Nicio rachetă nu a fost trasă dinspre Fâşia Gaza către teritoriul israelian, iar aviaţia israeliană s-a abţinut să efectueze vreun raid în enclava palestiniană de când a fost anunţată intrarea în vigoare a armistiţiului, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a armatei israeliene.
Beligeranţii sunt implicaţi în negocieri în vederea transformării acestei "acalmii" într-un armistiţiu pe o perioadă nedeterminată care să pună capăt conflictului soldat cu aproximativ 2.000 de morţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Cairo a îndemnat cele două părţi să profite de armistiţiu - ale cărui prevederi nu sunt cunoscute - pentru a coopera "în vederea obţinerii unui armistiţiu global şi permanent", la fel ca secretarul general al ONU Ban Ki-moon, care a îndemnat Israelul şi Hamasul să acţioneze în vederea unui armistiţiu mai de durată.
Ban Ki-moon şi-a exprimat "speranţa puternică în faptul că acest lucru le va oferi părţilor, sub auspiciile Egiptului, altă şansă de a obţine un armistiţiu durabil, în beneficiul populaţiilor civile, şi un punct de plecare pentru ca cele două părţi să-şi exprime doleanţele", a declarat un purtător de cuvânt.
Ministrul israelian însărcinat cu serviciile de informaţii Yuval Steinitz a declarat pentru postul public de radio că este necesară o atitudine "foarte prudentă" în legătură cu respectarea acestui armistiţiu.
"Trebuie, acum, să ne transformăm victoria militară într-o victorie politică, ceea ce înseamnă, în primul rând, că Hamas nu trebuie să obţină vreun succes politic şi să fie recompensat pentru violenţă", a adăugat acest apropiat al premierului Benjamin Netanyahu.
Hamasul transformă rezistenţa faţă de armata israeliană în câştig politic, în faţa locuitorilor enclavei, copleşiţi de morţi şi distrugeri.
- Negociatori israelieni la Cairo?
Potrivit postului public de radio, Israelul intenţionează să trimită luni o echipă de negociatori la Cairo, în cazul în care armistiţiul va fi respectat în continuare.
O delegaţie Hamas, care se află la putere în Fâşia Gaza, din care fac parte şi reprezentanţi ai aliaţilor săi din Jihadul Islamic şi Fatah se află deja, de mai multe zile, în capitala egipteană.
Poziţiile israeliană şi palestiniană au părut în ultimele zile aproape ireconciliabile, mai ales după expirarea, vineri, a unui prim armistiţiu de 72 de ore.
Însă israelienii şi palestinienii au ajuns duminică la un "consens simultan" în cursul unor negocieri indirecte, prin intermediul egiptenilor, a declarat pentru AFP un oficial palestinian, iar altul israelian a confirmat că tabăra din care face parte a "acceptat propunerea egipteană de armistiţiu".
Într-un interviu exclusiv acordat AFP, liderul Hamas Khaled Meshaal a repetat, duminică, faptul că orice armistiţiu pe termen lung este necesar să conducă la o anulare a blocadei impuse de către Israel Fâşiei Gaza începând din 2006, una dintre cerinţele fundamentale ale Palestinei.
Noul armistiţiu de 72 de ore "este unul dintre mijloacele sau tacticile menite să conducă la reuşita negocierilor sau acordarea unui ajutor umanitar", a afirmat el, adăugând că "obiectivul la care ţinem este ca solicitările palestiniene să fie soluţionate şi ca Fâşia Gaza să existe fără blocadă".
- Peste 2.000 de morţi
La expirarea armistiţiului anterior violenţele au fost reluate, dar fără să atingă intensitatea pe care au înregistrat-o în zilele dinainte.
Israelul a acuzat Hamasul că a încălcat armistiţiul reluând tirurile cu rachete, iar mişcarea palestiniană a acuzat Israelul că refuză să accepte cerinţe fundamentale ale Palestinei ca anularea blocadei.
Ca represalii faţă de tirurile de rachete, armata israeliană a efectuat peste 170 de raiduri, începând de vineri, a anunţat aceasta.
Un adolescent palestinian în vârstă de 17 ani a fost omorât duminică într-unul dintre atacurile de la Deir al-Balah, în centrul Fâşiei Gaza, au anunţat salvatori locali. Armata israeliană a anunţat că a suprimat un "agent terorist cunoscut".
Alţi şase palestinieni, între care şi alt adolescent în vârstă de 17 ani şi o femeie în vârstă de 35 de ani, au fost omorâţi în atacuri israeliene, iar zece cadavre ale unor persoane aparent ucise anterior au fost scoase dintre ruine în estul oraşului Gaza.
În Operaţiunea terestră "Limita de Protecţie", declanşată de către Israel cu scopul de a opri tirurile de rachete şi de a distruge reţeaua de tuneluri utilizată în vederea efectuării unor incursiuni pe teritoriul său, au fost omorâţi 1.939 de palestinieni, potrivit salvatorilor locali. Potrivit ONU, aproximativ trei sferturi dintre ei sunt civili. Potrivit UNICEF, cel puţin 447 de victime sunt copii şi adolescenţi.
De partea israeliană au fost omorâţi 64 de militari şi trei civili, începând de la 8 iulie şi până în prezent.
Războiul a avut repercusiuni şi în Cisiordania, unde au avut loc manifestaţii şi confruntări cu armata israeliană, soldate cu 15 morţi în rândul palestinienilor. Un copil palestinian în vârstă de 11 ani a fost ucis de către militari israelieni duminică, într-o tabără de refugiaţi, la al-Fawar, lângă Hebron, în circumstanţe încă obscure.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe