- Home
- Externe
- MOSCOVA, (12.03.2015, 18:30)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Asasinarea lui Boris Nemţov dezvăluie tensiunile dintre taberele de la Kremlin
Uciderea opozantului rus Boris Nemţov în apropierea Kremlinului a dezvăluit tensiunile dintre diferitele tabere din interiorul sistemului de conducere al preşedintelui Vladimir Putin, care rareori pot fi văzute.
Urmărește
506 afișări
Asasinarea lui Boris Nemţov dezvăluie tensiunile dintre taberele de la Kremlin (Imagine: AP/Mediafax Foto)
Nicio persoană din exterior nu poate şti cu siguranţă ce se întâmplă în spatele zidurilor de cărămidă roşie ale Kremlinului, dar unii dintre asociaţii lui Nemţov susţin că împuşcarea lui este folosită de unul dintre grupuri pentru a-i trimite un mesaj lui Putin că este nemulţumit şi că vrea să fie luat în seamă.
Acest lucru ar reprezenta o provocare pentru bazele sistemului vechi de 15 ani al lui Putin, construit o piramidă de putere rigidă şi pe prezumţia unei loialităţi de nezdruncinat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crăciunul în România a evoluat de-a lungul secolelor, păstrând esența spiritualității și a tradițiilor. Ioan-Aurel Pop: „Suntem singura țară europeană care are peste 7.000 de colinde”
-
Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit prăbuşirii avionului în Kazahstan
-
4iG, compania prin care anturajul premierului ungar Viktor Orban controlează sectoare strategice din Ungaria şi regiune, face un salt mare în industria dronelor
-
Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Kazahstan / Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit
"Cred că Putin, chiar foarte sincer, a fost tulburat şi chiar înspăimântat", a declarat Vadim Prohorov, avocatul lui Nemţov, despre orele de după asasinatul din 27 februarie.
"Pentru că poţi face acest lucru în apropierea Kremlinului, atunci nu este posibil să o faci şi pe drumul urmat de coloana oficială (prezidenţială)?", a declarat el pentru Reuters.
Alimentând zvonurile care circulă la Moscova, Putin şi-a anulat în această săptămână o vizită în Kazahstan fără alte explicaţii. Un oficial kazah a declarat că Putin este bolnav, în timp ce Kremlinul susţine că este sănătos şi lucrează ca de obicei.
Citeşte şi:
Zvonuri potrivit cărora Vladimir Putin ar fi bolnav. REACŢIA Kremlinului: Îţi poate rupe mâna când dai noroc cu el
Cine sunt cei din taberele implicate în această rivalitate sau dacă această rivalitate există, este imposibil de stabilit cu exactitate pentru că nimeni nu a recunoscut public vreo divergenţă serioasă.
Analiştii atrag atenţia asupra semnelor de tensiune dintre puternicul lider al Ceceniei, Ramzan Kadîrov, pe de o parte, şi agenţiile de securitate ale statului rus, pe de altă parte.
Cronologia evenimentelor la 13 zile după asasinarea lui Nemţov este o sumă de relatări conflictuale şi mesaje confuze, de la diferite instituţii media. Această imagine contrastează cu gestionarea meticuloasă asociată de obicei cu Kremlinul.
Kadîrov avansează teoria că Nemţov a fost ucis de un grup de islamişti pentru că a apărat public Charlie Hebdo, săptămânalul francez atacat de militanţi în ianuarie pentru că a publicat caricaturi ale Profetului Mahomed.
Citeşte şi:
Suspectul care a pledat vinovat în asasinarea lui Nemţov, şocat de caricaturile din Charlie Hebdo
Această versiune a fost contrazisă de dovezile publicate în presa rusă. Un ziar susţine că Dadaiev îl supraveghea pe Nemţov cu luni înainte de atacul din 7 ianuarie asupra Charlie Hebdo.
Versiunea lui Kadîrov asupra evenimentelor nu a fost susţinută nici de anchetatori. Ei au refuzat să comenteze în legătură cu presupusele motive ale celor doi bărbaţi pe care i-au acuzat în acest dosar sau despre cele trei persoane reţinute dar care nu au fost puse sub acuzare.
Suspecţii aflaţi în detenţie sunt din Cecenia musulmană, dar acest lucru nu îi face islamişti. Există numeroase cazuri în care poliţia a acuzat cecenii că acţionează ca mercenari în comiterea unor asasinate.
De obicei, atunci când un subiect este important pentru Kremlin, oficialii sunt meticuloşi în a se asigura că presa oficială urmăreşte strict aceeaşi linie, potrivit jurnaliştilor ruşi care s-au confruntat cu acest tratament.
Serghei Şarov-Delaunai, un consilier al lui Nemţov, a declarat că el are mai multe teorii în legătură cu motivul crimei, dar unul este că aceasta face parte dintr-o luptă de putere internă.
"Ar putea fi unele grupuri în cadrul autorităţilor care încearcă să pună presiune pe Putin, să îşi consolideze poziţia şi să forţeze scenarii chiar mai radicale", a declarat el pentru Reuters.
Kadîrov îşi declară oficial loialitatea faţă de Putin dar reprezintă şi un risc pentru el. Kadîrov a reprimat insurgenţa împotriva Moscovei în Cecenia, ajutându-l pe Putin să îşi consolideze puterea. În schimb, Putin i-a oferit un grad ridicat de autonomie pentru a-şi conduce regiunea după cum doreşte. Înţelegerea a fost până în prezent un succes pentru ambii oficiali, dar unii observatori susţin că Ramzan Kadîrov îşi depăşeşte atribuţiile.
"Dacă Putin îl poate pune la punct pe Kadîrov, atunci acest lucru îi va consolida poziţia în anturajul său, în timp ce are mare nevoie de acest lucru", a declarat Gheorghi Satarov, consilier al fostului preşedinte Boris Elţîn.
Există şi indicii că aliaţii naţionalişti ai lui Putin, printre care se numără şi oficiali din Guvern, sunt divizaţi.
În timp ce intervenţia lui Putin în Ucraina a înfuriat Occidentul, pentru unii dintre cei de acasă el nu a mers suficient de departe.
Mulţi vor ca Rusia să ajute la extinderea teritoriului deţinut de separatiştii din sud-estul Ucrainei, pentru a include în întregime regiunile Lugansk şi Doneţk.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: În comunism, Irina Margareta Nistor a devenit vocea libertății pentru mulți oameni. „A fost un pașaport la care nu speram să ajungem”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Zaur Dadaiev, principalul suspect în cazul asasinării lui Boris Nemţov, şi-a retras mărturia
Citește și: Fiica lui Boris Nemţov: Vladimir Putin este vinovat politic de asasinarea tatălui meu - VIDEO
Citește și: Activist rus: Trei suspecţi în cazul asasinării lui Boris Nemţov au fost probabil torturaţi
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
„NATO nu se poate apăra de Rusia fără SUA”, avertizează liderii alianței. Ce urmează pentru viitorul Europei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Omul care l-a împușcat pe Ceaușescu rupe tăcerea! Ultima dorință a dictatorului: „Nu doresc nimănui...”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe