Asasinarea lui Rafic Hariri a fost acţiunea unei "reţele criminale"

Asasinarea în 2005 a fostului premier libanez Rafic Hariri a fost acţiunea unei "reţele criminale", afirmă ultimul raport al comisiei internaţionale de anchetă în acest caz, fără a numi membrii acestei reţele.

Urmărește
148 afișări
Imaginea articolului Asasinarea lui Rafic Hariri a fost acţiunea unei "reţele criminale"

Asasinarea lui Rafic Hariri a fost acţiunea unei "reţele criminale"

"Comisia poate acum să confirme, pe baza dovezilor deţinute, că o reţea de indivizi a acţionat în mod concertat pentru a comite asasinatul împotriva lui Rafic Hariri şi că această reţea criminală, sau anumiţi membri ai ei, sunt legaţi şi de alte atentate" comise în Liban din 2004, precizează raportul către Consiliul de Securitate al ONU, publicat vineri.

Acesta este cel de-al zecelea raport al Comisiei de anchetă, dar primul redactat sub conducerea noului său preşedinte, canadianul Daniel Bellemare, care i-a succedat la începutul anului belgianului Serge Brammertz.

"Prioritatea Comisiei este de acum să obţină elemente de probe suplimentare referitoare la această reţea şi la legăturile strânse ale acesteia cu alte atentate", adaugă raportul de nouă pagini.

"Această reţea exista înainte de atentat, l-a urmărit pe Rafic Hariri înainte de asasinat (...) şi cel puţin o parte a acestei reţele a continuat să existe şi să fie operaţională după asasinat", adaugă textul.

Invocând preocupări pentru securtate, documentul nu menţionează identitatea nici unui suspect sau presupus membru al acestei reţele. "Numele persoanelor nu vor apărea decât în viitoare acte de inculpare, care vor fi redactate de procuror, când vor fi adunate probe suficiente", subliniază raportul.

Comisia, creată pentru a ancheta asasinarea în februarie 2005 a lui Rafic Hariri, a fost de asemenea mandatată de Consiliul de Securitate pentru a ajuta Guvernul libanez în anchetele sale privind alte 20 de atentate comise începând din 2004 în Liban, în general împotriva unor personalităţi antisiriene.

Potrivit Comisiei, atentatele recente comise împotriva unor membri ai forţelor de securitate, generalul Francois Al-Hajj şi comandantul Wissam Eid, "au contribuit la degradarea condiţiilor de securitate din Liban".

Conform raportului, Comisia "a continuat să coopereze strâns cu autorităţile libaneze", iar cooperarea Siriei a fost "în general satisfăcătoare". La începutul anchetei, Siria fusese acuzată că nu cooperează de către predecesorul lui Brammertz, germanul Detlev Mehlis.

Un tribunal special pentru Liban, care va avea sediul la Haga, va trebui să judece persoanele implicate în aceste atentate. După finalizarea anchetei, Bellemare va deveni procurorul acestui tribunal.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici