Ascensiunea forţelor extremiste în Europa, favorizată de criză

Criza economică şi nemulţumirea cetăţenilor faţă de politicienii aflaţi la putere îi îngrijorează pe europarlamentari, care se tem că alegătorii se vor orienta către formaţiunile extremiste la alegerile din 4-7 iunie pentru Parlamentul European, comentează The Independent în ediţia electronică.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului Ascensiunea forţelor extremiste în Europa, favorizată de criză

Ascensiunea forţelor extremiste în Europa, favorizată de criză (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Numeroase formaţiuni naţionaliste şi eurosceptice se află în campanie dorind să-şi elimine principalii adversari din Parlamentul European: olandezi antiislamişti, naţionalişti ungari, separatişti italieni şi o formaţiune irlandeză care militează împotriva Tratatului de la Lisabona.

Combinaţia dintre participarea slabă la vot şi criza economică pare să-i avantajeze în vederea obţinerii de sufragii, comentează The Independent. Pierderea locurilor de muncă şi prognozele economice negative au creat condiţiile ideale pentru candidaţii indepedenţi şi grupările ostile Uniunii Europene.

"Este o tendinţă îngrijorătoare", a menţionat europarlamentarul polonez de centru-dreapta, Urszula Gacek, în ţara din care provine existând partide conservatoare catolice şi un preşedinte eurosceptic, Lech Kaczynski. "Extremiştii sunt mai buni în privinţa mobilizării alegătorilor, profitând de temerile cetăţenilor şi pledând pentru necesitatea protecţionismului şi a închiderii graniţelor", a adăugat ea.

Potrivit The Independent, ceea ce este mai îngrijorătoare este pericolul reprezentat de extrema dreaptă, care ar putea include Partidul britanic naţional (BNP). BNP intenţionează să câştige cel puţin un loc şi să "coopereze cu naţionaliştii europeni". Luna trecută, vicepreşedintele BNP, Simon Darby, a fost primit cu salutul nazist la un miting al extremei drepte din Milano, organizat de Roberto Fiore, un europarlamentar italian şi preşedinte al formaţiunii Forza Nuova, care doreşte expulzarea a circa 150.000 de etnici romi din Italia.

"Este ironic că aceste formaţiuni au decis să abordeze o tendinţă europeană ţinând cont că toate fac campanie împotriva UE", a declarat copreşedintele Partidului Ecologist, Monica Frassoni. Ea a menţionat că aceste partide sunt atât de bine înrădăcinate în politica internă încât formaţiunile româneşti şi ungare, care candidează promovând un mesaj împotriva romilor, nu ar putea colabora cu Vlaams Belang care militează pentru independenţa Flandrei. "Nu văd cum se vor organiza într-o nouă facţiune credibilă ţinând cont de dezorganizarea şi izolarea de care au avut parte", a precizat Frassoni.

Pe de altă parte, Parlamentul European riscă să fie perceput ca un adăpost pentru parveniţi neobişnuiţi şi politicieni fără succes. Potrivit The Independent, fostul ministru francez al Justiţiei, Rachida Dati, poate cel puţin să se laude cu experienţa acumulată în cadrul Guvernului, spre deosebire de numeroasele starlete şi fotomodele promovate de premierul italian Silvio Berlusconi în partidul său de centru-dreapta, spre disperarea soţiei sale care a intentat divorţ şi a calificat deciziile sale drept "ruşinoase".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici