„Când simţeam că o să mor, m-am agăţat de amintirile mele, de familie (…) de toată societatea spaniolă care luptă împotriva Ebola”, a declarat ea.
Asistenta în vârstă de 44 de ani a făcut primele declaraţii de presă de la spitalizarea sa, înainte de a părăsi spitalul Carlos III din Madrid, unde a fost internată la 6 octombrie.
„Această boală nu a contat pentru lumea occidentală până să ajungă aici”, a adăugat Teresa Romero, care ar fi contractat Ebola în timp ce îngrijea un misionar infectat şi repatriat din Sierra Leone, care a decedat la 25 septembrie.
Ea le-a mulţumit colegilor săi, echipei care a îngrijit-o şi spaniolilor pentru miile de mesaje de încurajare.
Romero a dat asigurări că speră ca sângele său, care acum conţine anticorpi, să poată fi folosit pentru a trata alţi bolnavi.
Soţul său, Javier Limon, a denunţat eutanasierea câinelui lor, Excalibur, în timp ce ea se lupta pentru viaţă. Câinele a fost eutanasiat de autorităţile sanitare de la Madrid pentru a evita propagarea virusului. Potrivit lui Javier Limon, câinele a fost „executat” fără a se şti dacă era purtător al virusului.
„Teresa Romero, pacientă şi angajată a spitalului nostru, va putea ieşi astăzi, ceea ce este o veste excelentă după o lună foarte complicată pentru noi toţi”, a declarat anterior directorul spitalului Carlos III din Madrid, Rafael Perez-Santamaria. „Nu mai este nici urmă de virus în organismul său”, a precizat el.
Teresa Romero, care lucra de 15 ani la acest spital, a avut primele simptome la 29 septembrie.
Cazul său a provocat o polemică în Spania cu privire la o pregătire neadecvată a personalului şi o lipsă de echipament adaptat, dar şi pentru că nu a fost izolată suficient de rapid, riscând astfel să contamineze şi alte persoane.