Asociaţiile îi cer lui Barack Obama o reformă mai ambiţioasă în privinţa spionajului

Aproximativ 40 de asociaţii şi companii au scris, marţi,Casei Albe şi Congresului pentru a cere o revizuire a programelor de supraveghere americană mai importantă decât cea propusă de preşedintele Barack Obama.

Urmărește
53 afișări
Imaginea articolului Asociaţiile îi cer lui Barack Obama o reformă mai ambiţioasă în privinţa spionajului

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Colectivul estimează că dorinţa preşedintelui american de a pune capăt colectării sistematice de metadate ale apelurilor telefonice efectuate în Statele Unite de către Agenţia Naţională de Securitate (NSA) este un bun început dar că acest lucru este insuficient.

Orice reformă ar trebui "să interzică strângerea de date de orice fel, nu numai a datelor telefonice", au subliniat semnatarii în scrisoare. "O lege care se concentrează doar pe desfăşurătoarele telefonice poate în continuare să autorizeze colectarea sistematică a datelor de pe Internet, de exemplu, sau din geolocalizări, extrase bancare, registre de împrumut ale bibliotecilor sau multe alte date".

Semnatarii apreciază că o reformă a programelor de supraveghere ar trebui să facă obligatorie aprobarea lor de către un tribunal, care să se ocupe de controlarea operaţiunilor de informaţii (FISA) pentru fiecare cerere de informaţii. "Dacă suntem îngrijoraţi că vedem FISA că întârzie în eliberarea autorizaţiilor, soluţia ar fi să se acorde suficiente mijloace acestui tribunal", adaugă ei în scrisoare.

Printre semnatari se numără asociaţia de apărare a drepturilor civice (ACLU), asociaţia americană a bibliotecarilor, Amnesty International USA, Centrul pentru democraţie şi tehnologie sau reţeaua socială Reddit.

Preşedintele american şi-a anunţat săptămâna trecută dorinţa de a pune capăt colectării sistematice de metadate ale apelurilor telefonice având ca obiectiv să asigure americanii care au descoperit în iunie, graţie lui Edward Snowden, amploarea programelor de supraveghere ale NSA. Reforma sa trebuie să fie aprobată de Congres, care pare în majoritate de acord, chiar dacă reformatorii vor să meargă mai departe decât preşedintele.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici