Aspiraţiile de aderare a cinci state, analizate de NATO înaintea summitului de la Bucureşti

NATO va lua în discuţie joi aspiraţiile a cinci state în vederea aderării, analizând ipoteza unui nou val de extindere spre est menit să aducă stabilitatea în Balcani, dar care ar intensifica tensiunile cu Rusia.

Urmărește
10 afișări
Imaginea articolului Aspiraţiile de aderare a cinci state, analizate de NATO înaintea summitului de la Bucureşti

Aspiraţiile de aderare a cinci state, analizate de NATO înaintea summitului de la Bucureşti

Reuniunea miniştrilor de Externe de la Bruxelles va evalua gradul de pregătire a trei state de la Marea Adriatică - Croaţia, Albania şi Macedonia - şi a Ucrainei şi Georgiei, în vederea aderării la alianţa militară.

Potrivit diplomaţilor, Croaţia are cele mai mari şanse să primească o invitaţie de aderare la NATO la summitul alianţei din aprilie, de la Bucureşti. Ea ar putea fi însoţită de Albania şi Macedonia, deşi candidatura Macedoniei riscă să fie blocată de Grecia, din cauza unei dispute cu privire la denumirea sa.

Georgia şi Ucraina pot cel mult să spere că vor primi o ofertă privind aşa-zisul Plan NATO pentru Aderare, care să le pregătească pentru o aderare ulterioară, deşi state europene occidentale ca Germania şi Franţa se îndoiesc că ele sunt pregătite chiar şi pentru acest lucru.

Deşi Rusia nu poate bloca etapele de aderare la NATO, aliaţii sunt conştienţi de faptul că o consolidare a relaţiilor cu Ucraina şi Georgia riscă să afecteze relaţiile cu Moscova, deja tensionate din cauza proclamării independenţei Kosovo.

Chiar şi Statele Unite, care în mod tradiţional susţin aspiraţiile celor două ţări de aderare la NATO, au fost reticente cu privire la şansele lor în negocierile de la Bruxelles.

"În principiu, Statele Unite au spus întotdeauna că (...) atunci când ţările sunt pregătite pentru aceste etape diferite, NATO trebuie să aibă o uşă dechisă pentru ele", a declarat secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, care se află la Bruxelles.

"Aceasta continuă să fie poziţia noastră. Cred însă că vom purta discuţii", a declarat ea.

Tensiunile politice pe flancul de est al NATO s-au temperat miercuri, după ce Ucraina şi Rusia au ajuns la un acord pentru reluarea livrărilor de gaz Ucrainei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici