Iniţial, poliţia a considerat că deflagraţia din cartierul comercial Makati a fost provocată de explozia unei instalaţii de gaz din bucătăria unui restaurant, dar surse din poliţie au declarat ulterior că la locul incidentului s-au găsit urme de plastic (material exploziv).
Sursa, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, a declarat că bomba a fost amplasată în apropierea unui centru de reparaţie a telefoanelor mobile din centrul comercial Glorietta, o clădire cu trei etaje.
Pentru restul oraşului şi în cadrul aeroportului internaţional s-a declarat stare de alertă generală, potrivit autorităţilor. Consiliul naţional de securitate a fost convocat la o întâlnire pentru mai târziu. Pentru moment atacul nu a fost revendicat.
"Circumstanţele arată că este foarte posibil ca (deflagraţia) să fi fost provocată de un dispozitiv explozibil", a declarat preşedinta Gloria Macapagal Arroyo. "Vă asigurăm că am demarat o anchetă de amploare", a continuat ea.
Potrivit acesteia, opt persoane au fost ucise, iar alte 70 rănite, dar surse din cadrul spitalului şi ale Crucii Roşii au estimat ulterior numărul răniţilor la peste 100. Majoritatea au fost loviţi de obiecte şi bucăţi de geam antrenate de suflul exploziei.
Explozia care a avut loc la ora prânzului, a stârnit panică în rândul celor 12 milionae de locuiotori ai oraşului, care a mai fost ţinta atacurilor rebelilor separatişti musulmani. Locul a fost în scurt timp izolat de echipaje ale ambulanţei şi poliţiei.
Manila a fost în principiu scutită de atacurile cu bombă ale rebelilor musulmani, care au afectat regiunea Mindanao din sud. În 2000, o serie de explozii au provocat moartea a 22 de persoane. În februarie 2004, peste 100 de persoane au fost ucise după ce o bombă amplasată de rebelii grupării lui Abu Sayyaf a provocat scufundarea unui feribot în golful Manila, acesta fiind cel mai grav atac înregistrat în insulele Philipine.