Atacul informatic care a vizat în aprilie 2009 site-uri din R.Moldova, comis din România -procuror

Procurorul-general din Republica Moldova, Valeriu Zubco, afirmă că atacul informatic care a vizat în aprilie 2009 site-uri ale instituţiilor din R.Moldova a fost provocat de un grup de hackeri din România, informează site-ul Info-Prim Neo.

Urmărește
7 afișări

Valeriu Zubco a făcut aceste declaraţii în cursul audierilor în plenul Parlamentului.

Pe 11 aprilie 2009, Centrul de telecomunicaţii speciale din R.Moldova a raportat două atacuri cibernetice, dintre care unul implicând o adresă IP din România, care ar fi avut ca scop blocarea reţelei informaţionale a Administraţiei prezidenţiale de la Chişinău. La 8 aprilie, la ora 17.55 (17.55 ora României), Centrul de telecomunicaţii speciale a depistat un atac cibernetic masiv (DDoS - Denial of Service), orientat spre blocarea funcţionării resurselor informaţionale ale administraţiei prezidenţiale. Al doilea atac a avut loc pe 10 aprilie 2009 şi a constat în transmiterea unui volum enorm de 3,5 milioane de cereri de conectare (pachete de sincronizare) pe parcursul a şase minute, de la o adresă IP înregistrată în România, la Bucureşti, preciza Centrul.

Potrivit procurorului general, documente care conţineau informaţii despre evenimentele din 7 aprilie au fost arse de colaboratori ai Serviciului de Informaţii şi Securitate. Zubco a precizat că, în septembrie 2009, un grup de ofiţeri din cadrul SIS a primit 12 cutii cu documente din partea instituţiei.

În urma audierii s-a stabilit că în cutii nu erau documente semnificative şi niciunul nu era secret.

În altă ordine de idei, procurorul-general a explicat că atunci când protestatarii au intrat în forţă în clădirea Parlamentului, pe 7 aprilie 2009, poliţiştii nu au putut face nimic, întrucât protestatarii erau mai numeroşi şi agresivi.

Directorul-adjunct al SIS, Valentin Dediu, a declarat că informaţiile prezentate de fostul regim în legătură cu evenimentele din aprilie 2009 nu erau argumentate şi abundau în expresii antiromâneşti şi antioccidentale.

Potrivit lui Dediu, fosta conducere a SIS a recurs intenţionat la distorsionări şi interpretări eronate, accentul fiind pus pe forţele de opoziţie. Fostul regim nu a luat nicio măsură pentru identificarea persoanelor care au provocat violenţele, iar acum Procuratura anchetează implicarea în acţiuni a membrilor unei mişcări naţional-creştine şi ai unei asociaţii de lupte marţiale.

Valentin Dediu a precizat că în urma investigaţiilor s-a ajuns la concluzia că pe 7 aprilie 2009 nu a fost o lovitură de stat şi că tinerii din România nu au fost implicaţi în evenimente, aşa cum susţinea regimul anterior. Tinerii care au venit la proteste s-au mobilizat prin intermediul reţelelor de socializare.

Ministrul moldovean de Interne, Alexei Roibu, a declarat că responsabilitatea violenţelor şi distrugerilor aparţine regimului de atunci. Fosta conducere a Ministerului de Interne nu a luat măsuri pentru stoparea violenţelor, precizează Alexei Roibu, subliniind că vina este a fostului ministru de Interne, Gheorghe Papuc, a fostului comisar al capitalei, Vladimir Botnari, şi a secretarilor de stat Andrei Sumleanschi şi Valentin Zubic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici