LIVE TEXT  Atacul israelian asupra oraşului Rafah. Ce ştim până acum

  • Israelul a lansat atacuri aeriene în Rafah.
  • Hamasul a acceptat propunerea de încetare a focului, dar Israelul a respins acordul.
  • Comunitatea internaţională exprimă îngrijorare şi îndeamnă la negocieri pentru oprirea suferinţei civile.
Urmărește
4188 afișări
Imaginea articolului Atacul israelian asupra oraşului Rafah. Ce ştim până acum

Atacul israelian asupra oraşului Rafah: ce ştim până acum

UPDATE

Reuters: Vicepreşedintele turc, Cevdet Yılmaz: ”Operaţiunea Israelului de la Rafah „este o altă crimă de război”, Turcia „va lucra pentru ca conducerea israeliană să primească condamnarea legală pe care o merită”.

Egiptul a avertizat marţi că operaţiunea Israelului din oraşul Rafah din Gaza ameninţă eforturile de încetare a focului, la scurt timp după ce armata israeliană a preluat controlul asupra punctului vital al frontierei Rafah dintre enclava palestiniană şi Egipt, potrivit ministerului de externe.
 
Incursiunea IDF în Rafah este „O escaladare periculoasă care ameninţă peste un milion de palestinieni”, se arată într-un comunicat al guvernului egiptean.

UPDATE

Palestinienii continuă evacuarea din Rafah către zonele umanitare.

Le Monde: Armata israeliană spune că a obţinut „informaţii” că punctul de trecere a fost „folosit în scopuri teroriste”
 
După ce a confirmat presă rapoartele presei israeliene, armata israeliană a emis o declaraţie pe Telegram în care relatează o „operaţiune specifică de combatere a terorismului” desfăşurată în estul Rafah, în urma „informaţiilor” că punctul de trecere a fost „folosit în scopuri teroriste”.
 
„Trupele israeliene au reuşit să preia controlul operaţional al părţii din Gaza a punctului de trecere”, a scris armata. Acesta din urmă precizează că şi-a desfăşurat operaţiunea în cursul nopţii de luni spre marţi, după ce a „încurajat locuitorii din estul Rafah să evacueze temporar”, din nou potrivit comunicatului de presă.
 
Mesajul armatei a fost însoţit de fotografii şi videoclipuri în care tancuri israeliene circulau prin zona punctului de trecere, care era complet goală. O vedere aeriană arată, de asemenea, că a fost plantat un steag israelian.
 
Armata israeliană a confirmat, pe X, că a ucis cel puţin douăzeci de membri Hamas. De asemenea, ea „a localizat trei tuneluri operaţionale în zonă”. Clădirile militare, infrastructura subterană şi alte infrastructuri „teroriste” au fost distruse, potrivit armatei.
 
Operaţiunea militară a fost condusă de Divizia 162 a armatei şi Brigada 401 Blindată, în colaborare cu unităţi speciale care operau în estul Rafah, se arată în comunicat.

UPDATE Punctul de trecere a frontierei Rafah a fost închis din cauza prezenţei tancurilor israeliene

UPDATE Israel cere Statelor Unite să oprească finanţarea către ONU dacă organizaţia recunoaşte Palestina

UPDATE Bilanţul morţilor din Rafah creşte. Qatar trimite o delegaţie la Cairo

UPDATE 

The New York Times citând un oficial: Directorul CIA, William J. Burns, este aşteptat să participe astăzi la discuţiile de la Cairo.

CNN: Spitalul Kuwait din Rafah a declarat că a primit 11 morţi, potrivit unei postări pe contul său de Facebook la primele ore ale zilei de marţi, ora locală.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a avut un apel telefonic cu preşedintele francez Emmanuel Macron, în timpul căruia Macron şi-a declarat opoziţia fermă faţă de invazia terestră israeliană a Rafah.

Ştirea iniţială

Israelul a efectuat raiduri aeriene în Rafahul de est după ce a emis ordine pentru evacuarea a 100.000 de palestinieni dintr-o parte a oraşului, luni, declanşând o exod de mii de oameni, conform The Guardian.

Armata israeliană a declarat luni seara că efectuează lovituri direcţionate împotriva Hamasului în Rafah, unde 1,4 milioane de civili palestinieni se adăpostesc. Au existat rapoarte privind văzutul tancurilor israeliene pe marginea estică a oraşului Rafah şi un oficial de securitate palestinian şi un oficial egiptean au spus că acestea au ajuns la doar 200 de metri de trecerea din Rafah cu Egiptul.

Site-ul de ştiri Axios a citat surse anonime conform cărora forţele israeliene plănuiesc să preia partea palestiniană a trecerii Rafah, singura poartă de acces între Egipt şi Gaza pentru aprovizionarea umanitară şi oamenii. The Guardian nu a putut verifica acest raport.

Oficialii spitalului palestinian au spus că o lovitură asupra unei case din Rafah luni seara a ucis cinci palestinieni, inclusiv o femeie şi o fetiţă. Douăzeci şi două de persoane, inclusiv doi sugari şi alte copii, au fost ucise în lovituri anterioare luni.

Loviturile au venit în timp ce Hamasul a spus că a acceptat o propunere de încetare a focului în Gaza de la medieri. Hamasul a spus într-o declaraţie scurtă că şeful său, Ismail Haniyeh, i-a informat pe mediatorii qatari şi egipteni că grupul acceptă propunerea lor de încetare a focului, provocând celebrări iniţiale din partea civililor palestinieni din Gaza.

Cu toate acestea, biroul prim-ministrului israelian, Benjamin Netanyahu, a spus că propunerea de încetare a focului nu corespundea cerinţelor Israelului şi că cabinetul său de război a aprobat continuarea unei operaţiuni în Rafah. Biroul lui Netanyahu a spus că Israelul va trimite în continuare o delegaţie pentru a se întâlni cu negociatorii în încercarea de a ajunge la un acord.

Ministerul de externe al Qatarului a spus că delegaţia sa se va deplasa la Cairo marţi. Un oficial israelian a spus că nu este clară exact propunerea pe care Hamas o acceptă, deoarece unii dintre termeni par să difere substanţial faţă de cele prezentate de mediatorii Israelului şi agreate de guvernul israelian săptămâna trecută. „[Noi] nu recunoaştem unele,” a spus oficialul, vorbind sub protecţia anonimatului. 

Sute de israelieni s-au adunat în cartierul general militar principal din Tel Aviv cerând un acord. S-au raportat adunări mai mici la Ierusalim şi în alte oraşe din Israel. „Anunţul Hamasului trebuie să deschidă calea pentru revenirea celor 132 de ostatici ţinuţi captivi de Hamas în ultimele şapte luni. Acum este momentul ca toţi cei implicaţi să-şi respecte angajamentul şi să transforme această oportunitate într-un acord pentru întoarcerea tuturor ostaticilor,” a spus un comunicat al Forumului Familiilor de Ostatici şi Dispăruţi.

Preşedintele SUA, Joe Biden, l-a îndemnat pe Netanyahu să nu lanseze o ofensivă în Rafah, a spus Casa Albă. Apelul liderilor a avut loc înainte ca Hamasul să anunţe că a acceptat o propunere de încetare a focului. Biden i-a spus lui Netanyahu că încă crede că ajungerea la un armistiţiu cu Hamas este cea mai bună modalitate de a proteja vieţile ostaticilor israelieni ţinuţi în Gaza, au declarat oficialii. Biden l-a găzduit, de asemenea, pe regele Abdullah al II-lea al Iordaniei pentru o întâlnire privată de prânz la Casa Albă luni pentru a discuta despre război şi negocieri de ostatici. Ambasada Iordaniei din Washington a spus într-o postare pe reţeaua socială X după întâlnirea liderilor că Abdullah a avertizat că o operaţiune israeliană în Rafah „ameninţă să ducă la un nou masacru.” Oficiali americani familiarizaţi cu problema au spus că au vorbit cu oficiali israelieni săptămâna trecută cu privire la un plan de evacuare a civililor palestinieni înainte de o posibilă operaţiune Rafah, ceea ce nu a schimbat punctul de vedere al administraţiei SUA că continuarea unei operaţiuni ar pune prea mulţi civili palestinieni nevinovaţi în pericol.

Secretarul adjunct de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, a spus că secretarul apărării, Lloyd Austin, a subliniat anterior cu ministrul apărării israelian, Yoav Gallant, că Israelul avea nevoie de un „plan credibil” pentru a evacua acei civili. Un alt oficial american a spus că SUA sunt „îngrijorate” de loviturile israeliene recente asupra Rafahului, dar „nu cred că acestea reprezintă o operaţiune militară majoră”, a raportat Reuters.

Oficialii americani sunt concentraţi pe împiedicarea unor operaţiuni militare majore care vizează zone „dens populate” din Rafah, a adăugat sursa, şi că „nu pare ca israelienii să facă asta”.

Arabia Saudită a reacţionat la ordinele de evacuare ale lui Israel din Rafah, descriind războiul Israelului în Gaza ca un „genocid”. O declaraţie a Ministerului de Externe saudit a avertizat asupra „pericolelor forţelor de ocupaţie israeliene de a viza oraşul Rafah ca parte a campaniei sale sângeroase sistemice de a ataca toate zonele Fâşiei Gaza şi de a-i displasa pe locuitorii săi spre necunoscut”.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a reiterat „apelul meu urgent către guvernul israelian şi conducerea Hamasului să ajungă la un acord şi să oprească suferinţa”. Într-o postare pe X a spus că este „profund îngrijorat de indicaţiile că o operaţiune militară la scară largă în Rafah poate fi iminentă”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici