- Home
- Externe
- BRUXELLES, (27.05.2015, 19:05)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Atacurile continue" afectează eforturile Kievului de aderare la NATO, avertizează Stamatopoulos
"Atacurile continue" asupra Ucrainei afectează eforturile Kievului de a-şi moderniza armata astfel încât să adere la un moment dat la Alianţa Nord-Atlantică, a avertizat miercuri la Kiev adjunctul secretarului general al NATO Thrasyvoulos Terry Stamatopoulos, relatează AFP în pagina electronică.
Urmărește
530 afișări
"Atacurile continue" afectează eforturile Kievului de aderare la NATO, avertizează Stamatopoulos (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Stamatopoulos nu a citat în mod direct Rusia, o fostă superputere care neagă acuzaţiile potrivit cărora se află în spatele războiului din Ucraina şi urmăreşte să oprească marşul Kievului către Occident.
Însă el a reafirmat angajamentul NATO de a ajuta fosta republică sovietică atât să se apere, cât şi să construiască o armată suficient de descurajatoare pentru a evita posibilitatea unor conflicte viitoare.
"Suntem conştienţi de provocările formidabile cu care se confruntă Ucraina", a declarat Stamatopoulos în cadrul unei reuniuni în domeniul Apărării la Kiev.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
-
Un influencer pro-Trump a primit 100 de dolari de la un agent rus pentru a posta un videoclip fals cu fraude electorale
"Nu este uşor să lansezi reforme vaste în timp ce gestionezi un conflict major şi descurajezi atacuri continue împotriva integrităţii tale teritoriale", a subliniat el.
Adjunctul secretarului general al NATO efectuează această vizită la Kiev după trei luni de la intrarea în vigoare a unui armistiţiu care a reuşit să reducă, dar nu să oprească revolta prorusă în care au fost ucise aproape 6.300 în estul industrial al Ucrainei.
Kremlinul speră că faptul că armistiţiul a redus carnagiul va determina Uniunea Europeană (UE) să anuleze, în următoarele luni, unele dintre sancţiunile cele mai dure impuse Rusiei.
Un prim val de măsuri punitive a fost adoptat ca răspuns la anexarea de către Moscova, în martie 2014, a Peninsulei ucrainene Crimeea, la Marea Neagră.
Însă ţări ca Grecia şi Ciprul - ale căror economii sunt în pericol - s-au împotrivit ideii prelungirii sancţiunilor impuse Rusiei până la sfârşitul anului.
- Recucerirea Crimeei
Ultimul armistiţiu a lăsat porţiuni vaste din regiunile Lugansk şi Doneţk (est), vorbitoare de rusă, sub controlul insurgenţilor proruşi.
Unii rebeli ameninţă acum că ar putea să respingă forţele guvernamentale şi mai mult, în cazul în care preşedintele ucrainean Petro Poroşenko nu le acordă un statut semiautonom permanent.
Poroşenko nu a obţinut, până acum, armament ofensiv de aliaţii săi, deoarece Occidentul se teme de potenţialul răspuns al preşedintelui rus Vladimir Putin.
Însă el a depus eforturi în vederea renunţării la statutul de ţară neutră al Ucrainei, prin intermediul unui pachet legislativ, şi în vederea staţionării permanente a unor trupe NATO pe teritoriul acestui fost satelit sovietic cu 45 de milioane de locuitori.
Poroşenko a aprobat miercuri o nouă strategie naţională în domeniul securităţii, care se concentrează asupra "restabilirii integrităţii teritoriale a frontierelor recunoscute internaţional ale Ucrainei".
Această formulare implică faptul că Kievul speră în continuare să recucerească Crimeea de la Moscova, în pofida deciziei lui Putin de a staţiona noi forţe şi armament pe peninsula disputată.
Noul document de securitate vizează totodată "integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană şi crearea condiţiilor necesare aderării la NATO".
Citește pe alephnews.ro: FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegerile prezidențiale din SUA schimbă cursul lumii. Tot ce trebuie să știi despre procesul electoral
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe