Atacurile globale ale ransomware WannaCry au încetinit, dar TEAMA rămâne. Harta LUMII cu atacul cibernetic în timp REAL

Atacul cibernetic care a avut loc vineri şi a fost prezent în 150 de ţări din lume pare să fi încetinit, ieşind la iveală doar câteva atacuri recente în Asia şi Europa, care au avut loc luni şi marţi.

Urmărește
6364 afișări
Imaginea articolului Atacurile globale ale ransomware WannaCry au încetinit, dar TEAMA rămâne. Harta LUMII cu atacul cibernetic în timp REAL

Atacurile globale ale ransomware WannaCry au încetinit, dar TEAMA rămâne. Harta LUMII cu atacul cibernetic în timp REAL

 
Totuşi, potrivit BBC, angajaţii au fost sfătuiţi la începutul acestei săptămâni să fie precauţi. Atacul a început să afecteze fişierele utilizatorilor, vineri, cei din spatele acestuia cerând 300 de dolari pentru a restabili accesul device-ului hack-uit.
 
Sute de mii de computere au fost afectate până în prezent. Microsoft a spus că aceste atacuri ar trebuie să fie ”un apel de trezire”.
 
BBC a analizat trei conturi conectate cu cererile de bani şi a dezvăluit că luni doar 38.000 de dolari au fost depuşi în acele conturi astăzi.
 
Totuşi, avertismentele rămân valabile, întrucât costul se va dubla dacă suma nu este achitată în trei zile, deci plăţile ar putea creşte considerabil în următoarele zile. 
 
Dacă banii nu sunt depuşi în conturi, toate fişierele din device-ul lovit de atac vor fi şterse. Printre companiile care au fost ţintite de acest atac se numără Deutsche Bahn (Germania), Telefonica (Spania), FedEx (SUA) şi ministerul de Interne din Rusia.
 
Astăzi, multe firme au avut experţi - angajaţi din timpul weekend-ului - la birouri, pentru a preveni viitoare atacuri.
 
Aparent, lucrurile arată o idee mai bine pentru Europa.
 
 
Jan Op Gen Oorth, purtător de cuvînt al Europol, a declarat pentru France-Presse: ”Numărul victimelor pare să nu fi crescut şi până acum situaţia pare stabilă în Europa, ceea ce este un adevărat succes”.
 
Iată o HARTĂ a atacului informatic în timp REAL
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"Se pare că mulţi băieţi din IT şi-au făcut temele în weekend şi şi-au făcut update-urile la software”.
 
Jeremy Hunt, ministrul Sănătăţii din Marea Britanie, a declarat pentru BBC că serviciile britanice de intelligence nu au găsit nicio dovadă că ar urma un al doilea val de atacuri luni.
 
”Nu am văzut un al doilea val de atacuri globale a ransomware WannaCry, dar asta nu înseamnă că nu va exista unul”, a fost mesajul publicat pe Twitter.
 
O serie de atacuri informatice au fost semnalate, vineri, în peste 100 de ţări, inclusiv în Marea Britanie, Statele Unite, China, Rusia, Spania, Italia şi Vietnam, dar şi în România. Atacurile cibernetice au afectat Serviciul Naţional Medical din Marea Britanie, Ministerul rus de Interne, compania spaniolă de telecomunicaţii Telefonica, firma americană de curierat FedEx, grupul francez Renault, NHS, Deutsche Bahn şi alte sute de companii şi instituţii din întreaga lume.

Au fost probleme mari la Departamentul britanic al Sănătăţii, numeroase spitale fiind afectate. Amber Rudd, ministrul britanic de Interne, a anunţat sâmbătă seara că problema a fost în cea mai mare parte rezolvată, însă unele unităţi spitaliceşti din Regat continuă să se confrunte cu dificultăţi de ordin tehnic.

Atacurile au fost lansate cu virus informatic care blochează computerele şi solicită plăţi pentru deblocare în moneda virtuală Bitcoin. Experţii în tehnologie informaţională încearcă să afle dacă atacurile au fost lansate de un singur grup de hackeri.

Virusul de tip malware a fost lansat în luna aprilie de un grup de hackeri intitulat Shadow Brokers, care susţine că descoperit o breşă de securitate menţionată în documentele NSA, dezvăluite de WikiLeaks, potrivit Kaspersky.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici