Atacurile SUA cu avioane fără pilot, "un precedent periculos" care poate declanşa conflicte

Recurgerea de către Statele Unite la atacuri cu avioane fără pilot împotriva extremiştilor a creat un "precedent periculos" care riscă să fie imitat şi de alte ţări şi să declanşeze conflicte, afirmă foşti oficiali americani de rang înalt, într-un raport publicat joi.

Urmărește
448 afișări
Imaginea articolului Atacurile SUA cu avioane fără pilot, "un precedent periculos" care poate declanşa conflicte

Atacurile SUA cu avioane fără pilot, "un precedent periculos" care poate declanşa conflicte (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Aceste avioane pilotate de la distanţă sunt un instrument util care va fi menţinut, recunosc autorii. Însă este necesar ca preşedintele american Barack Obama să ridice vălul secret care acoperă aceste atacuri, să înăsprească regulile cu privire la recurgerea la aceste atacuri şi la verificarea utilităţii lor, adaugă ei într-un raport întocmit de către Stimson Center, un cerc de reflecţie cu sediul la Washington.

"Recurgerea sporită la drone (avioane fără pilot) înarmate riscă să ne conducă spre o pantă alunecoasă care conduce la războaie continue sau mai importante", insistă autorii, printre care se află şi generalul în retragere John Abizaid, fostul şef al Forţelor americane în Orientul Mijlociu.

Atacuri cu avioane fără pilot în afara câmpului de luptă tradiţional "riscă să fie iniţiate de alte ţări" şi să alimenteze instabilitatea în numeroase regiuni, avertizează ei.

Autorii raportului consideră aceste atacuri un "precedent periculos", în special din cauză că unele dintre aceste ţări - pe care nu le numesc - "se pare că nu vor fi la fel de scrupuloase" ca Statele Unite în privinţa procedurilor care reglementează atacurile.

În opinia lumii, Washingtonul şi-a arogat dreptul de a ucide pe oricine este suspectat că face parte din Al-Qaida sau complici ai reţelei teroriste "din orice ţară, în orice moment, pe baza unor criterii şi dovezi secrete", apreciază ei.

Acest caracter secret împiedică membrii Congresului să-şi exercite misiunea de control şi riscă să ameninţe principiile de la baza dreptului internaţional.

Preşedintele american a promis în mai să ridice o parte a vălului secret care acoperă atacurile cu avioane fără pilot, pledând că este necesar ca fiecare operaţiune în parte să nu "creeze mai mulţi inamici decât sunt eliminaţi pe câmpul de bătălie".

Dar dacă numărul atacurilor efectuate în Yemen şi Pakistan a scăzut începând din 2010, secretul care le înconjoară este aproape acelaşi, provocând critici la adresa lui Barack Obama, acuzat că nu-şi respectă promisiunea.

Raportul întocmit de Stimson Center îndeamnă Administraţia Obama să adopte o poziţie mai transparentă, prin recunoaşterea atacurilor după ce au fost efectuate. În acest stadiu, oficialii americani recunosc cu jumătate de gură existenţa unor asemenea atacuri şi nu dezvăluie cine este ţinta şi nici dacă există victime în rândul civililor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici